Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v úterý ve 20:00, najdete ve středečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Jeho klub po skvělém úvodu poskočil v extralize až na druhé místo, jenže po Vánocích zažil nevídaný sešup a nakonec jej od pátku čeká jen účast v play out. „Ani ve snu by mě nenapadlo, že s takovým hráčským materiálem dopadne sezona tak špatně,“ říká sedmatřicetiletý šéf v exkluzivním rozhovoru pro Deník Rovnost. A přiznává, že dostal dvě nabídky na prodej klubu. „Ale nijak jsem se k nim nevyjádřil,“ dodává.

Co jste říkal poslednímu zápasu Brna v základní části, v němž Kometa podlehla Slavii plné juniorů 1:5?
Výkon některých hráčů byl trapný. Na to nejsou omluvy. Atmosféra v Rondu nebyla dobrá, ale to souvisí s děním na ledě. Pokud budou kluci hrát dobře, naše super diváky přesvědčí a oni se k nim přidají. Jestli budou někteří hokejisté předvádět výkony jako v neděli, nedivím se lidem, že jsou frustrovaní.

Můžete být konkrétní?
Nebudu se bránit kritice třeba Marka Kvapila. V neděli nebyl jediný rozdíl mezi dorostencem Slavie a ním jako reprezentantem. Jestli chce takto bojovat o mistrovství světa, je na špatné cestě. Pokud bude podobně přistupovat k dalším zápasům, je možné, že ho trenéři vyřadí ze sestavy.

Bavil jste se přímo s hráči o jejich výkonech?
Mluvil jsem s nimi jednotlivě, také s Markem několikrát. Samozřejmě je otázka, jakou má hokejista formu. Druhá věc je, jestli někteří kluci mají vůbec zájem nastupovat za Kometu.

Hráči si už několik týdnů stěžují na psychickou deku. Souhlasíte, že v Kometě musí počítat s velkým tlakem?
Nejde jen o Kometu. S obrovským tlakem se musí vyrovnat všude. Berou velké peníze, jsou zvyklí. Každý mančaft v každém sportu si může projít psychickou krizí, ale co se děje tady? Ani bych to nenazval dekou. Chvílemi je to až trapné.

V čem vidíte příčinu kolapsu?
Nechci očerňovat trenéra Jeřábka, kterého na konci loňské sezony stejní lidi vyvolávali. To nikdy neudělám. Každý, kdo v klubu byl, se svou práci snažil dělat podle nejlepšího svědomí. Záleží na výsledku. A na něm se trenéři podepsali hodně. Ale není to kritika na Kebu (Jeřábek – pozn. red.). Odvedl obrovský kus práce. Slyšel jsem spoustu názorů, že už tu dávno neměl být. Jestliže vám někdo za dvě čtvrtiny sezony udělá padesát bodů, a pokud pomineme herní projev mužstva, pokračuje v tom i v dalším ročníku, není moc prostoru na vyhazov.

Na druhou stranu jste před sezonou nakoupili spoustu ofenzivních hráčů a nechali jste si trenéra, který vyznává defenzivní pojetí hry. Souhlasíte, že vaše pohledy byly jiné a pak tým nefungoval?
Když se podíváte na tabuli (ukazuje ke stěně), vidíte tam u jednotlivých hráčů černá a zelená čísla. Černá vyjadřují náš předsezonní odhad, kolik kdo z nich vstřelí branek. Zeleně vidíte napsaná reálná čísla. Většina hráčů je těžce v minusu. Nikdo nepočítal s tím, že Dopita bude pořád zraněný a neudělá třicet bodů za sezonu, jak byl zvyklý. Nikdo nepočítal s tím, že Jožkovi Balejovi zlomí ruku.

Kteří hráči zůstali za odhadem?
Těžce za očekáváním je Erat, s více body jsme počítali u Veselého, Dlouhého nebo Hubáčka. Tyto faktory můžete těžko předpokládat před sezonou, když mančaft skládáte s nějakým záměrem. Dneska jsme oproti odhadům minus šedesát gólů.

Asi není náhoda, že za očekáváním zůstala prakticky drtivá většina hráčů. Proč?
Obrazně řečeno, když teď sáhnete do pytle a vytáhnete jakéhokoli hokejistu, nemá formu. Ale nejsem kouč, abych si dovolil spekulovat, v čem trenéři udělali chybu. Je však stoprocentní, že ji udělali. Na druhou stranu bude mít kouč Komety vždycky svaté právo si vybrat, kdy půjde s mužstvem na led. Zároveň vím, že hráči mají obrovský problém s dodržováním systému.

Takže ve skladbě týmu problém nevidíte?
Co se týče skladby mužstva, nikdy to není tak, že přivedete hráče, aniž byste je s trenéry nezkonzultoval. Třeba Ondru Veselého jsme brali cíleně na levé křídlo. Když pak hraje půlku sezony na pravé straně, je to vyloženě o zodpovědnosti trenéra. To už se dostáváme do pozice odlišných názorů. Ale znovu opakuji: jiný trenér na začátku sezony na trhu nebyl. V tomto směru mám naprosto čisté svědomí.

Je to pro vás přece jen zkušenost do dalších sezon, abyste s trenéry měli jednoznačnou společnou vizi?
Láďa Jeřábek se od začátku distancoval od skladby mužstva. Logicky. Na sestavě, kterou přebral, se nijak nepodílel. Zcela transparentně řekl, že se do toho nechce plést. Ale neřekli jsme Kebovi: Ty do toho nebudeš mluvit! To si pak zaděláváte na problém. Každého hráče jsme s koučem probrali.

Někteří fandové vám také vyčítají, že jste neudělali žádné trejdy.
Měli jsme nachystaných asi pět šest hráčů na výměny. Ale nemůžete si říct sbohem, rozume a pustit hráče z formy, který je papírově lepší než hokejista, kterého vám nabízejí. V listopadu a prosinci chtěla trejdovat jen Sparta. Žádali jen jména Hruška, Kvapil, Hovi. I ostatní kluby měly zájem jen o tyto hokejisty. Stejně tak jsme nechtěli brát nikoho ze Sparty. Trh je slabý.

A nešlo získat někoho z první ligy, aby dal týmu nějaký impulz?
V druhé nejvyšší soutěži hraje čtvrtfinále Olomouc a Havlíčkův Brod. Máme tam dohromady dvanáct hokejistů Komety. Vondráček se zranil, Venca Meidl byl pro Havlíčkův Brod klíčový hráč. K nám by přišel do čtvrté lajny. Máme výborné mladé kluky, ale ti nám ještě nepomohou. Potřebujeme, aby se teprve vyhráli.

V čem tedy vidíte původ neúspěchu?
Mohl bych házet moudra, že šlo trénovat jinak. Zpětně vím, že v daných chvílích nic líp udělat nešlo. Potřebujeme víc času, abychom se stabilizovali v extralize. Na druhou stranu jsme měli před Vánoci zraněných pět klíčových hráčů. Mančaft v tu chvíli tápal a táhli jej Hruška s Kvapilem. Kdyby nebylo jich, problémy by přišly daleko dřív. Jako klíčové se ukázaly domácí zápasy s Kladnem a Boleslaví, kdy jsme soupeřili nepůjčili puk a přesto jsme prohráli.

Na co se budete soustředit teď?
Musíme myslet do budoucna. Na logo Komety, na firmu. Svět se nezboří, už jen proto, že jsme se dva roky po sobě vyhnuli baráži.

Mluvíte o budoucnosti. Máte už jasno, jak mužstvo obměníte?
Bude hodně záležet, jak kluci dohrají play out. Mluvil jsem s Eratem, Kvapilem, Dlouhým nebo Veselým, kterým končí smlouva. Do čtrnácti dnů bych s nimi chtěl hovořit o jejich dalším působení. Kdyby měli zápasy nějak odfláknout, hodně zvážím, jestli jim smlouvu vůbec nabídnu. Pokud bych měl znovu sledovat utrpení na ledě, budu nekompromisní a vezmu klidně deset jiných hráčů.

Klíčovou osobnost vidíte v trenérovi. Už se v tomto ohledu něco pohnulo?
Ne. Nám sezona prakticky skončila, protože máme nahrané body, jiným týmům začíná play off. Chceme oslovit české trenéry.

Je kandidátem číslo jedna Zdeněk Venera ze Zlína?
Máme tři kandidáty.

A on je mezi nimi?
Tři jména jsou ve hře. (úsměv)

Hlavním tématem v posledních týdnech byly absence a stav Jiřího Dopity…
Předně je třeba říct, že Jirka si od začátku sezony prošel sportovním očistcem. Byl výborně připravený na sezonu. Hned v Mladé Boleslavi mu ale zlomili žebro. Když se uzdravil, přišly problémy s loktem. S tím hrál, ale dostával se do nepohody, která je pro něj neobvyklá. Strašně chtěl. Je vůdce. Hlavu do písku nikdy nedá, strhne mančaft . Teď neměl sílu. Otázka byla, jestli týmu nepomůže, když si Dopita odpočine. Možná jsem to předtím formuloval špatně. Kondice byla jedna věc, ale možná si potřeboval jen vyčistit hlavu.

Takže byla jeho věc, jakou zvolil formu přípravy, když u týmu chyběl?
Ano, byli jsme domluvení. V Plzni šlo znát, že byl jeden z mála společně s Radimem Bičánkem, který by na ledě umřel. Za Dopiho už se nemůže nikdo schovávat. Nemůže říct: Dopita nehraje, nehrajeme taky. Kluci bez něj nezvítězili. Okolo jeho absence se objevila řada spekulací. Jirka je taková osobnost, ke které musíme mít jiný přístup než k ostatním. Za to, co udělal pro český hokej i loni pro Kometu. Kdyby nebyl zraněný, jsem přesvědčený, že jsme teď v play off.

Takže vylučujete jakékoli spory?
Párkrát jsem byl v nároďáku, bývali jsme s Jirkou na pokoji. Máme spolu přátelský vztah. Řeči, že jsme se spolu pohádali, jsou nesmyslné. Nic za tím nehledejte. Jestli v sezoně ještě zasáhne do hry, rozhodne jen on. Má privilegium, že si může vybrat. Jiný hráč ne.

Už jste se s ním bavil o jeho další kariéře?
Jirka má úplně jiné starosti, není to na pořadu dne. V prvé řadě bude důležité, jestli bude chtít hrát a to možná teď neví ani on sám. Musel by se pobavit s trenérem o jeho roli v mužstvu. Bude mu třiačtyřicet. Věk nezastavíte.

Ještě zpět k jeho absencím. Dopita nejdřív dostal volno. Je pravda, že poté řešil také osobní problémy?
Nehraje, protože jej bolí loket. Jestli má, nebo nemá problémy, mi vůbec nepřísluší hodnotit. A jestli se Dopita mlátil s Kvapilem nebo Brabencem? Prosím vás, to by vypadali jinak. Ti kluci jsou jak druhá rodina. Mají společný cíl vyhrávat a získávat prémie.

Skupina fanoušků Ultra Patriots Brno vyjadřuje stále větší nespokojenost s Kometou. Co byste jim vzkázal?
Jsme tu šest let a za tu dobu mě oslovilo sedm fanouškovských skupin. Před šesti lety bylo lidem z té sedmé skupiny třeba dvanáct let. Každé jsem řekl: Tady máte moje telefonní číslo. Na jakoukoli besedu rád přijdu. Loni jsem byl asi na pěti za účasti dvanácti patnácti lidí. Na cokoli se mě mohli zeptat. Proč to pak skončilo? Nevím.

Jak to bylo letos?
Na začátku přípravy mě oslovili tři zástupci UPB. Řekl jsem jim, že s nimi budu řešit jakýkoli problém. Dodnes mě nikdo z nich nekontaktoval. Vyzývám je, ať se ozvou. Je potřeba situaci zklidnit a spíš se dívat do budoucna, nekazit si radost, že tu máme extraligu. Dokonce nabízím, ať se jdou podívat přímo na střídačku. Jsem taky patriot.

Fandové jsou asi nespokojení, že si zaplatili a vidí porážky.
Mají svobodnou volbu. Nemusí sem chodit. Máme náklady okolo tří set tisíc korun na jeden zápas. Nemůžeme dát lístky zadarmo. Když bude někdo chtít, abych to zaplatil ze svého, upřímně říkám: Proč? Kolik do toho ještě mám dávat, aby lidé byli spokojení. Existují určitě mantinely, kde můžu pomoct, což teď dělám. Ale je druhá hranice. Obrazně řečeno, nemůžeme chodit za sto korun na Real Madrid. Miluju hokej, miluju Brno, ale ať nikdo nechce, abych dál dotoval zpackanou sezonu. To už dělat nebudu.

Část vstupného mají uhradit hokejisté. Jak přesně?
Hráči věděli, že přijdou finanční postihy. Po dobu tří měsíců jim byly o dvacet procent sníženy platy. Z toho kompenzujeme ztrátu. Není to tak, že si hráči řeknou: přijde tři tisíce lidí a z každého lístku zaplatíme devadesát korun. Hráči sami navrhli, aby drtivá většina jejich pokut šla na zaplacení vstupného. My jsme souhlasili.

Získal jste jako majitel klubu v druhé sezoně další zkušenosti?
Je mně sedmatřicet let. Měl jsem stále hrát na ledě. V mém věku se ještě všichni učí. Nemám problém nikdy přiznat chybu. Jen vím, že jsou věci, které líp udělat nešly. Obsazení trenérů nebo trejdy hráčů. Věřte mně. Jestli bychom po šesti letech měli obhajovat sebe sama, tak je tady něco hodně špatně. Pokud by to tak mělo být, opravdu bych zvažoval, jestli mám v klubu dělat dál.

A uvažoval jste někdy, že byste se Komety vzdal?
Když jsem v neděli viděl šaškárnu v hledišti a na ledě, přemýšlel jsem, jestli má cenu hokej dělat dál. To si nezaslouží nikdo.

Pak jste se z toho vyspal?
Ne. Mrzí mě to. Nic nevzdávám, v žádném případě. Ale aby lidé vyvolávali jména hráčů, kteří Kometu nikam nedostali?

Prý máte nabídky na prodej klubu.
Ano, dvě.

Reálně uvažujete o prodeji?
Nikdy jsem nedělal Kometu kvůli penězům, a kdybych měl skončit, tak to zase nebude kvůli penězům. Moje priorita je, aby Kometa fungovala před Zábranským i po něm a aby hrála v Brně. Nikdo nemůže chtít, aby jedna fyzická osoba tohle dělala pořád dál. Myslím, že by se měl vytvořit mechanismus, aby Kometa byla funkční, i když skončí Zábranský. Ať už to bude za pět, nebo dvacet let. Nechci, aby to vyznělo negativně. Najděme nějaký prostor, aby Kometa zůstala v Brně napořád. Tady se automaticky bere, že Libor Zábranský vše vyřídí.

Narážíte na to, že by Kometu mělo přebrat město nebo nějaká větší společnost?
Nechci to konkretizovat, ale měla by fungovat nějaká zastupitelnost. Tak strašná spousta věcí je nabalených na mně, až je to nezdravé pro firmu i pro brněnský hokej. Do té role jsem se nikdy netoužil pasovat. Kdyby někdo chtěl tu káru táhnout se mnou, může to být ku prospěchu hokeje.

A zmíněné nabídky na prodej necháváte otevřené?
Nabídky jsem dostal, z Brna nejsou. K ničemu jsem se nevyjádřil a ani vyjadřovat nehodlám. Nechci, aby z toho vyznělo, že Kometu prodávám. V žádném případě.

Co vás teď žene dál?
V hokeji jsem od šesti let. Všechno, co dělám, dělám s dobrou vírou pro klub. Jestli se nasekají chyby, tak se nasekají. Vždycky se z toho nějak otřepeme a půjdeme dál.