Nadcházející období bude pro něj o to složitější, jelikož už ví, že s Kometou po konci sezony ukončí spolupráci jeden z hlavních sponzorů.

Naštvalo vás rozhodnutí města o zákazu hazardu, kvůli kterému s vámi Kajot neprodloužil smlouvu?

Nerozumím, proč třeba v Řečkovicích hazard fungovat může, a vedle v Králově Poli už ne. Doteď to nechápu. Myslím si, že je lepší něco tvrdě regulovat a mít nad tím kontrolu. O to víc, když to ještě přispívá významnou částkou do rozpočtů.

Co odchod tak významného sponzora pro klub znamená?

Velký problém. Dosud jsme si mohli pronajímat naši halu. Když ale o podporu přijdeme, nemůžeme pokračovat za stávajících podmínek. Dotace od města totiž použijeme na zaplacení arény, a ještě nám bude chybět. Provoz je pro nás strašně drahý a nájem příliš vysoký. Momentálně stojíme na velké křižovatce.

Kudy se Kometa vydá?

Variant máme několik. Od katastrofálních až po pozitivní. Jedna z cest je pomoc s nájmem. Pokud nenajdeme společnou řeč, museli bychom pro zachování klubu dělat razantní kroky. Situaci musíme řešit rychle, protože v dubnu a květnu prodáváme permanentky. A s tím nemůžeme začít, dokud nevyřešíme pronájem. Ale nechceme tým nijak oslabovat.

Ale lepší hráči stojí víc peněz.

To je pravda, ale jednoduše spojit to nejde. Podívejme se na Chomutov nebo Mladou Boleslav. Podle mě se až časem docení, že jsme za posledních pět let nehráli ani jednu baráž. Dokonce jsme byli ve finále extraligy. Teď můžete být v uvozovkách v klidu a přát si, abychom šli z co nejvyššího místa do play off. To by nám leckde záviděli.

Hrozí i odchod z Kajot Areny?

Nechci, aby vznikla panika. Věřím, že vše nakonec dobře dopadne. Jediná pomoc je zajistit dlouhodobé stabilní fungování Komety v aréně. Jinak se problémy nevyřeší. Pokud Starez (provozovatel sportovních zařízení města Brna – pozn. red.) ztratí nájemce, někdo to stejně musí zaplatit. A tím bude Brno.

Je tedy na městu, aby situaci vyřešilo?

Nechci na něj házet odpovědnost, věřím, že se dohodneme. Pro zajímavost: většinu času pronájmu využíváme pro naši mládež. Extraligové mužstvo je schopné se o sebe postarat, ale potřebujeme peníze, abychom mohli vychovávat a vést ke sportu děti. Nechci, abychom museli šetřit na nájmech za led právě pro ně.

Za jakých podmínek si pronájem můžete dovolit?

Pokud budeme fungovat v režimu, který je obvyklý pro extraligové kluby – to znamená, že nebudeme platit tak vysoké nájemné a provozní náklady.

Takže cítíte, že město o hokej nemá zájem?

To rozhodně ne. A zdůrazňuji, že jsem si nikdy u nikoho nestěžoval. Vždy jsem se snažil vysvětlit, v jakém režimu působíme. Byl jsem překvapený, že někteří neměli vůbec informace, jak v hale fungujeme. Jako předseda Unie sportovních klubů města Brna musím říct, že Kometa je na tom ze všech sportovních klubů nejhůř, co se týče nákladů na nájmy sportovišť. Každopádně věřím tomu, že najdeme rozumný způsob, jak tady můžeme dál fungovat.

Už se objevily i spekulace, že uvažujete o prodeji klubu…

Samozřejmě vím, co se říká někde v hospodách. Že jsem prodal Kometu Aloisi Hadamczikovi nebo Rusům. Zatím jsem o tom neuvažoval, jsou to jen fámy. A nemám to v plánu. V říjnu oslavím deset let v klubu a zatím mám chuť dál pracovat. Ale myslím si, že majiteli tradičních značek Kometa a Zbrojovka mají být kraj a město. Zatím rozhodně nejsme v tak kritické situaci, jako se to teď nedávno přihodilo v Českých Budějovicích, odkud se extraligový tým stěhoval do Hradce Králové.