Právě Zbořil už okusil, jaké je trénovat i hrát po boku hvězd jako Zdeno Chára nebo Patrice Bergeron. V Bostonu absolvoval přípravný kemp a rovněž debutoval v přátelském utkání proti New Jersey Devils.

Na konci září pak zamířil ke své druhé sezoně do Saint John Sea Dogs. „Musím zkrátka tvrdě pracovat, ukázat se na ledě a vylepšit dojem z fyzických testů," připomíná Zbořil na webu Bostonu, který stejně jako jeho draftovaní spoluhráči nezvládl 3×300 metrů sprintu. „Nezdá se mi, že by nezaběhl 900 metrů pod tři minuty. Bylo to špatně napsané. Naši junioři běhají čtyřstovku okolo šedesáti vteřin. Líp, než se tvrdilo, bych to snad ještě zaběhl i já," poukazuje se smíchem na chybu v médiích asistent juniorů a bývalý asistent A-týmu Komety Martin Pešout.

Ve Zbořilovi, který zamířil do Bostonu na draftu z třinácté pozice, vidí velký potenciál. „Je to mimořádný obránce, který už dlouho v Evropě nebyl. Udělal na Memoriálu Ivana Hlinky přes deset kanadských bodů, což je velký výkon," tvrdí Pešout, který Zbořila potkal v létě v Brně.

Devatenáctiletý Jenyš patří po loňském draftu ze 199. pozice Minnesotě Wild. V přípravných utkáních NHL si nezahrál, ale v juniorském celku Sudbury Wolves má plnit úlohu tahouna.

Útočník, který si připsal třicet startů v extralize za Kometu, si v minulé sezoně vyzkoušel zápasové tempo i na farmě Iowa Wild. „Vedení nechce, abych hrál na farmě čtvrtou lajnu. Je důležité, abych byl ve větším tempu v Sudbury a připravený příští rok třeba do druhého útoku," vysvětluje Jenyš.

Pešout urostlého útočníka trénoval. „Co vím, tak si Pavla na kempu chválili. Přesně se hodí do Kanady. Je přímočarý, agresivní typ a výborně bruslí," vyzdvihuje.

Kouč brněnské juniorky čeká v budoucnu větší odliv mladíků z Komety do zámoří. „Máme další dva tři výjimečné ročníky. Je to taková charita. Hráči odejdou rok před draftem a klub dostane jen část peněz. Náklady na mládež jsou pak značné," říká Pešout, který tipuje pro zámoří třeba Libora Zábranského mladšího či Martina Nečase.

BRNĚNSKÉ NADĚJEJAKUB ZBOŘIL
Klub: Saint John Sea Dogs, soutěž QMJHL. Minulá sezona: 49 duelů včetně play off – 33 bodů (14 gólů + 22 asistencí)
PAVEL JENYŠ
Klub: Sudbury Wolves, soutěž OHL. Minulá sezona: 63 duelů – 45 bodů (15+30), na farmě v Iowa Wild získal tři asistence v osmi utkáních