Českobudějovický odchovanec Kolouch stál u zrodu Rudé hvězdy Brno v roce 1953, na jih Moravy zamířil při vojenské služně. S ním v brance klub vybojoval čtyři tituly, jeden přidal gólman ještě v první sezoně za České Budějovice. To mu bylo osmnáct let. „Pocházím ze třinácti dětí. Když v zimě zamrzlo, šli jsme bruslit, jenže já neměl žádné brusle. Tak jsem movitějším klukům hlídal boty. Vydělal jsem si pětikorunu a šel jsem k vetešníkovi, který mi prodal typické kolumbusky,“ vzpomínal Kolouch v seriálu Když tady zářil, který v minulosti vycházel v Deníku Rovnost.

Jiří Kolouch byl první brankař nově vzniklého brněnského klubu RH Brno.
První gólman Komety tančil s Lollobrigidou

Z Brna se dostal i do národního týmu, v němž odchytal čtyřiadvacet duelů. V roce 1954 startoval na světovém šampionátu ve švédském Stockholmu, kde československá reprezentace obsadila čtvrtou příčku. „Rok 1954 byl pro mě opravdu šťastný. Seznámil jsem se s mojí ženou, v srpnu jsme se brali a už v prosinci jsme měli kluka,“ líčil Kolouch.

Z branky Rudé hvězdy ho v roce 1958 vytlačil Vladimír Nadrchal, tehdejší vycházející hvězda. „Přešel jsem do Králova Pole a pak do Zbrojovky. Odchod jsem bral normálně. Láďa mě prostě vystřídal. Je to vzácný chlapec, milionový kluk,“ vyprávěl o něm Kolouch.

Po skončení aktivní kariéry trénoval dvě sezony brankáře Komety v čele s Karlem Langem. Bavil ho fotbal a staral se o klub v Brněnských Ivanovicích.

Hokejová legenda Josef Černý.
Manželka mi dávala zadarmo kakao, popisuje seznámení legendární jubilant Černý

Kolouch se vyznačoval také ve své době netradiční odlišností. Chytal totiž v obráncem gardu, hokejku držel v levé ruce a lapačku v pravé. „A útočníkům to dělalo problémy. Hokej jsem opravdu miloval,“ říkal vynikající gólman.

Čest jeho památce!