Nákupy kdysi a dnes: Největší fronty před '89 byly na maso a ovoce
Na jedné straně mnohahodinové fronty před obchody, na druhé bezdotykové karty. Nákupní zvyklosti Čechů se v uplynulých 30 letech zásadně proměnily. Tehdejší zákazníci, zocelení ze shánění nedostatkového zboží, mohli o donášce nákupu až do domu jenom snít. Naopak nynější mladí lidé jen stěží porozumí tomu, jaká protivenství musely při nákupech překonávat předchozí generace. Potvrdil to i nový průzkum, který pro obchodní řetězec Globus provedla agentura STEM/MARK.
Dvě třetiny pamětníků časů před listopadem 1989 vzpomínaly, jak lidé stáli hodiny před obchodem, když si chtěli koupit nedostupné zboží. „Zmiňovali zejména ovoce ze Západu, určité typy léků anebo náhradní díly k automobilům,“ řekl Deníku autor průzkumu Jan Burianec.
O nekonečných hodinách strávených ráno před řeznictvím hovoří také sedmdesátiletá paní Anna z Prostějovska. „Nikdy nebylo jasné, co přinesu, jestli to bude bůček, nebo kýta. Důležité bylo, aby se na mě nějaké maso dostalo,“ zavzpomínala pamětnice.
Co máte pod pultem?
Běžný byl i podpultový prodej, kdy si nedostatkové zboží mohli zakoupit jen vybraní zákazníci. „Kdo nepatřil do blízkého okruhu prodavačů, ten si buď musel připlatit, nebo ho prostě nedostal,“ řekla čtyřicetiletá Lucie z Kladenska, jejíž matka byla právě prodavačkou v řeznictví. „Výměnný obchod mezi prodavači v krámech od potravin až po oblečení fungoval čile,“ podotkla.
Podle průzkumu takto nakupovalo nedostatkové zboží bezmála 90 procent respondentů z pamětnické kategorie. „Myslím si, že ty možnosti nebyly takové, aby s tím mělo zkušenost tolik lidí,“ prohlásil Burianec.
I když se nákupní zvyklosti za uplynulých 30 let změnily zásadně, zájem o sortiment se měnil jen pozvolna. „Spousta potravin, které měli lidé rádi tehdy, je populární i dneska,“ řekla Deníku Helena Dubová, prodavačka ze supermarketu Billa v Jihlavě, která v prodejně působí již od začátku 90. let. „Nezměnila se ani obliba pro Čechy klasických potravin, jako je třeba hermelín,“ tvrdí.
Zásadní změnu v zájmu o potraviny Dubová zaznamenala u masových konzerv. „Tehdy se hodně jezdilo kempovat a maso v konzervě bylo levnější. Dnes se těmto výrobkům většina lidí spíš vyhýbá,“ dodala.