Nesměje se, a když má zlost nebo je zmatený, rozbíjí věci. Christopher Boone. Patnáctiletý autistický chlapec, který se rozhodne objasnit záhadu v sousedství a nakonec odhalí mnohem víc – minulost své rodiny. Z této zápletky vychází detektivka současného britského autora Marka Haddona Podivný případ se psem, kterou na jevišti představí Městské divadlo Brno: pouhý rok a pár měsíců po světové londýnské premiéře, v nastudování mladého režiséra Mikoláše Tyce.

Podivný případ se psem propojuje podle dramaturga Jana Šotkovského napětí, laskavý humor i silný příběh o hledání vlastních kořenů. „Duševní porucha vypravěče předurčuje jeho osobitý pohled na realitu, což celému pátrání dodává tragikomický rozměr," přibližuje námět hry Šotkovský.

Podivný případ se psem
Autor: Mark Haddon, Simon Stephens, režie: Mikoláš Tyc, dramaturgie: Jan Šotkovský, scéna: Karel Čapek.

Hrají: Vojtěch Blahuta, Hana Holišová, Igor Ondříček, Alena Antalová, Milan Němec, Jana Musilová aj.

Premiéra: 30. listopadu 2013 v 19.00 hodin na Činoherní scéně Městského divadla Brno

Roli hlavního hrdiny Christophera v Městském divadle ztvární Vojtěch Blahuta. Ten se do charakteru své postavy snažil proniknout co nejlépe. „Protože žádného autistu neznám, zajímal jsem se nejdříve o dokumentární filmy s touto tematikou a poté také kontaktoval brněnskou organizaci Apla, která lidem s autismem pomáhá. Haddonovu knihu jsem samozřejmě také četl a moc mě bavila," říká herec Blahuta.

Nadšený je z Haddonova textu také režisér Mikoláš Tyc. „Mým záměrem je ukázat divákům svět nahlížený Christopherovýma očima a souboj odehrávající se uvnitř něj. Příběh v sobě má mnoho vrstev: zatímco Christopher hledá vraha sousedčina psa, děj jakoby zastavují různé odbočky rozkrývající minulost jeho rodiny," poznamenal Tyc.

Další postavy v inscenaci ztvární Hana Holišová, Igor Ondříček, Alena Antalová nebo Miroslava Kolářová. Dvacet dalších rolí si pak mezi sebe rozdělí Jana Musilová, Eliška Skálová, Zdeněk Bureš, Milan Němec a Aleš Slanina. „Všichni herci jsou v podstatě pořád na scéně," dodává Tyc.

Za Podivný případ se psem (v originále The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) získal Mark Haddon v roce 2003 prestižní Whitbreadovu cenu, a to za nejlepší britskou knihu roku. Přesto převedení svého příběhu na jeviště a dokonce i muzikálové zpracování dlouho odmítal. Až po téměř desíti letech přistoupil na nabídku nejprestižnější britské scény – Královského národního divadla a ke spolupráci oslovil Simona Stephense, svého přítele a autora syrově a naturalisticky laděné „cool" dramatiky.

Režisér Mikoláš Tyc. „Právě na to Haddon sázel: chtěl příběh o autistickém chlapci zbavit sentimentu. A výsledek mu dal za pravdu. Velmi příznivý ohlas premiéry vedl k urychlenému přesunu inscenace na West End," poznamenává Šotkovský.

A upřesnil, že začátkem stávající sezony inscenaci v české premiéře uvedlo Městské divadlo Kladno, které tak Brno „předběhlo" o pouhých pár týdnů. „Naším záměrem však není soutěžit v premiérovém uvedení, ale rozpracovat další přítomné roviny inscenace. Ostatně to, že je to dobrá hra, už víme, stejně jako to, že už své kvality prokázala," dodává Šotkovský.

Ve spolupráci s režisérem Tycem v Městském divadle Brno u příležitosti tohoto nastudování hostují také scénograf Karel Čapek a kostýmní výtvarnice Barbara Wojtkowiak. „Poprvé na jevišti zazní instrumentální hudba Lukáše Janoty, která zvýrazňuje jednotlivé emoční proměny," říká o hudebním podkresu inscenace Šotkovský.

Premiéru má inscenace přesně za týden, tedy v sobotu 30. listopadu 2013 na Činoherní scéně brněnského Městského divadla.