Zusku do Brna ke spolupráci přizval umělecký šéf brněnského baletu Mário Radačovský. „Pevně stanovené zadání jsem nedostal, rozhodl jsem se tedy pro básnický obraz beze slov. Chvění je inscenací, která není narativní – narozdíl od jiných titulů, které jsem v poslední době dělal. Chtěl jsem se ty vydat jinou cestou," řekl Zuska, jeden z nejvýraznějších současných choreografů.

Uměleckým šéfem Baletu Národního divadla v Praze je Petr Zuska už téměř patnáct sezon. „Do Brna se vrací po svých úspěšných titulech uvedených zde již dříve – D. M. J. 1953 – 1977, Sonáta a Mariin sen," připomněl dramaturg Karel Littera. Podotkl, že Chvění je první premiérou brněnského baletního souboru v této sezoně. „Druhou bude baletní klasika – Spící krasavice od Čajkovského. Uvedeme ji v Mahenově divadle," dodal Littera.

Chvění provází hudba Jiřího Pavlici a Hradišťanu z jejich stejnojmenného alba. „Shodou okolností bylo natočeno také v Janáčkově divadlo s brněnskou filharmonií, bylo to v roce 2007," uvedl Zuska.

Další hudební složkou inscenace je Symfonie č. 3 Henryka Goreckého. Zuska na ní vystavěl první a třetí část choreografie. „Gorecký symfonii napsal v roce 1977 a věnoval ji své manželce, současně patří všem jeho krajanům, kteří zemřeli v koncentračních táborech. Stejně jako dříve nastává i v současném světě chaos a nejistota a to je to, nad čím se divák může zamyslet, tohoto tématu se dotýkám. Rozhodně nemám v úmyslu mentorovat či nabízet odpovědi," vysvětlil režisér.

V zhruba osmdesátiminutovém večeru se na jevišti představí šestadvacet tanečníků: dvanáct žen, dvanáct mužů a jeden sólový pár. „Při zkouškách mi vyhovovalo, že jsme si děj mohli hledat sami. Petr nám v tomto nechal volnost. Na druhou stranu je velmi náročný a posunul mé hranice v tanci dál, ani jsem si nemyslela, že bych to ještě ve svém věku zvládla," řekla pětatřicetiletá držitelka ceny Thálie Ivona Jeličová. Alternuje se s Nelou Lazovic a Emilií Vuorio.

Spolu s účinkujícími se ve scénografickém řešení objeví figurína s velkou taftovou sukní či cestovní kufry, které dotváří choreografii na Goreckého symfonii. Čtvrteční premiéra Chvění začne v sedm hodin večer, premiéru navštíví i Jiří Pavlica s rodinou.

Chvění: premiéra v Janáčkově divadle
Choreografie a režie: Petr Zuska 
Hudba: Henryk Górecki, Jiří Pavlica
Scéna: Jan Dušek
Kostýmy
: Kateřina Štefková
Obsazení: Ivona Jeličová, Nelka Lazović, Emilia Vuorio, Arthur Abram, Michal Pimek, Martin Segeťa
Premiéra: 10. listopadu v Janáčkově divadle (Národní divadlo Brno) od 19.00 hodin