Tancovat začala Belén López v pěti letech. O dva roky později zvítězila v televizní soutěži a brzy nato nastoupila na madridskou taneční konzervatoř. Odtud už kroky mladé umělkyně vedly přímo k tomu, co ji bavilo nejvíce k flamenku ovlivněného rozličnými kulturami. Své mistrovství předvede mladá tanečnice také jihomoravanům, a to v Boskovicích u příležitosti festivalu Ibérica.

Program této pětidenní přehlídky začíná dnes (v úterý) a trvá do soboty. „Vystoupení Belén López je hlavním lákadlem a zároveň velkolepou tečkou programu letošního ročníku festivalu. Belén López se představí za doprovodu vlastní kapely v programu Tiempos, v němž kombinuje flamenco, tango a španělskou klasickou hudbu," říká Martin Kašpar z produkční agentury 24-7 Promotions. A upřesňuje, že pětadvacetiletá tanečnice je jednou z významných představitelek mladé flamenkové generace. „Nebrání se inspiracím z jiných žánrů a přitom vždy respektuje esenci a kořeny autentického flamenka," dodává Kašpar.

Po loňském festivalovém úspěchu se diváci mohou těšit na komponovaný pořad Vracím se pro svá křídla. Je věnovaný granadskému básníkovi Federiku Garcíu Lorkovi, od jehož smrti v sobotu uplyne 76 let.

Delgado, Vít, Lorca a Hanák

„Základním prvkem představení je hudebně taneční koláž madridské tanečnice Virginie Delgado a kytaristy Petra Víta okořeněná Lorkovým básnickým textem v podání Tomáše Hanáka, který projektu dodává nový, neočekávaný rozměr a barvu," říká kytarista a současně dramaturg festivalu Petr Vít.

Právě o tyto dvě osobnosti Belén López a Tomáše Hanáka, projevili zatím diváci největší zájem. „Lístky už jsou téměř vyprodané stejně jako některé kurzy flamenkového tance. Ale je ještě možnost přihlásit se na workshopy Tango, salsa flamenco tanec Ana Cali a nebo Kurz flamenka pro děti," dodává Kašpar.

Součástí festivalu jsou tradičně nejen taneční, ale i hudební tvůrčí dílny. Novou tváří mezi lektory je italský kytarista a pedagog Dario Piga, jenž studoval flamenkovou kytaru na córdobské konzervatoři. „Příznivce módy čeká přehlídka flamenkových kolekcí, zájemce o zdokonalení se ve španělštině zase intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích," láká na další část programu Kašpar.

Svého pokračování se dočká i série Ibérica Clásica tentokrát v čele s klavírním duem bratří José Enriqua a Juana Fernanda Morena Gistaínů. „Jejich projekt nazvaný Španělská inspirace představí díla světových autorů jako Ravel, Debussy, Glinka, nebo Falla, jejichž vznik byl inspirován kulturou Iberského poloostrova," říká o středečním koncertě v Brně dramaturg Vít. Ujít by si diváci podle něj neměli ani festivalovou výstavu fotografií z časosběrného projektu Flamenco po česku od fotografa Romana Muchky. Vernisáž je v úterý večer v Boskovicích u příležitosti Inaugurační festivalové fiesty.

Ibérica 2012

14. srpna: Boskovice, Zámecký skleník, 13.00 hod. zahájení

14. srpna: Boskovice, Zámecký skleník, 18.00 hod. festivalová fiesta (kapela Mediterian)

15. srpna: Letovice, Jízdárna zámku, Vracím se pro svá křídla

15. srpna: Brno, Konvent Milosrdných bratří, 19.30 hod. klavírní duo bratří Gistaínů

16. srpna: Brno, Divadlo Bolka Polívky, 19.30 hod. Federico G. Lorca: Vracím se pro svá křídla

17. srpna: Boskovice, Zámecký skleník, 19.30 hod. Módní přehlídka flamenkových kolekcí

17. srpna: Praha, Divadlo Hybernia, 19.30 hod. Belén Lopéz

18. srpna: Boskovice, Zámecký skleník, 12.00 hod. Ukončení fest. dílen závěrečná fiesta

18. srpna: Boskovice, zámek, 19.30 hod. Belén Lopéz „Tiempos" a závěrečná afterparty