Plachetkův recitál hostí Besední dům v Brně, a to od půl osmé večer. „Zazní árie z oratorií Alexander's Feast, Messiah a Acis a Galatea a árie se sborem z Judy Makabejského, které nejlépe vystihují podstatu Händelova díla: dialog jednotlivce a společnosti sólisty a sboru," říká dramaturg cyklu, dirigent a umělecký vedoucí souboru Czech Ensemble Baroque Roman Válek.

A jak dlouho se Adam Plachetka na vystoupení připravoval? „Když započítám nastudování jednotlivých oratorií, je to vlastně projekt postupně vznikající celé desetiletí. Dramaturgická a organizační práce trvala asi dva roky. Příprava na jednotlivé koncerty zabere jen pár dní, protože mám program čerstvě v paměti a koncerty jsou naplánovány s relativně krátkými rozestupy," svěřuje se osmadvacetiletý pěvec.

Hvězda Vídeňské opery a Covent Garden v Londýně se na Moravu v poslední době vrací především díky spolupráci s Romanem Válkem a jeho Czech Ensemble Baroque. „Recitál Händel Oratorio Arias dosud zazněl pouze na festivalech ve Znojmě, Třebíči a v pražském Rudolfinu, vždy se strhujícím úspěchem. Koncert v Brně bude poslední z händelovské série koncertů v České republice," uvedla manažerka cyklu Bacha na Mozarta! Tereza Málková.

O Plachetkově strmě stoupající kariéře svědčí i jeho nejbližší plány, které jej zaměstnají po koncertě v Brně. „Čeká mě Mozartův Figaro ve Vídni, Bachova mše h moll v Chicagu, Schaunard v Pucciniho Bohémě ve Vídni a poté opět Figaro na festivalu v Glyndebourne," upřesňuje výčet svých závazků sólista.

Do června 2013 pak cyklus koncertů nabídne ještě čtyři další večery. Koncepci kopírující klasickou koncertní sezonu chtějí pořadatelé dodržet i v následujících letech vždy s několika variacemi na uplynulý letní Hudební festival Znojmo, kde ansámbl Czech Ensemble Baroque působí jako rezidenční orchestr.

Vstupenky na dnešní recitál Adama Plachetky Händel Oratorio Arias lze koupit na místě před začátkem, cena je 140 až 400 korun. A stejně jako u všech koncertů z cyklu Bacha na Mozarta! doplní i ten dnešní ochutnávka vín. Po skončení následuje Plachetkova autogramiáda.

Cyklus Bacha na Mozarta!

Pondělní koncert: 25. února od 19.30 v Besedním domě, Brno

Händel Oratorio Arias: G. F. Händel: Alexander's Feast, Messiah, Acis and Galatea, Judas Maccabeus.Účinkují: Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir. Sólo: Adam Plachetka, dirigent: Roman Válek.

Další koncerty:

19. březen Orchestrální koncert, Klasicistní symfonie.
6. duben Velikonoční koncert, Mše h moll.
16. květen Vokální koncert, Anthems.
20. červen Závěrečný koncert sezony, Barokní opera.