Podle umělecké šéfky opery Evy Blahové je výjezd do ománského operního domu The Royal Opera House jednou z nejvýznamnějších akcí. Představení jsou na programu 8. a 10. května. „Zájezd patří k nejprestižnějším zahraničním hostováním Národního divadla Brno," uvedla Blahová.

S ohledem na arabské kulturní zvyklosti a náboženské vyznání čeká brněnskou Rusalku několik změn. „Museli jsme dělat drobné kostýmní úpravy. Účinkující musí mít zahalená ramena a nohy. Přísnější pravidla oproti našim zvyklostem platí také u diváků – šaty pod kolena a dlouhé rukávy. Je zakázán alkohol a před vstupem do divadla se podstupuje dechová zkouška, lidé by se také neměli objímat," doplňuje Blahová. A upozorňuje i na provedenou změnu v příběhu. „V jednom z výstupů se zpívá Líbej mě, líbej, ale polibek na jevišti tentokrát nebude."

S Rusalkou se na Arabský poloostrov z Brna vypraví skupina zhruba 180 lidí – sboristé, členové orchestru, technici, garderobiérky či maskérky. „Odlétnou v neděli 4. května ve dvou skupinách, let potrvá šest až sedm hodin. Aktuální časový posun v Ománu je dvě hodiny," upřesňuje vedoucí zahraničního oddělení divadla Vlasta Macháčková.

Spolu s orchestrem a sólisty musí z Brna do Ománu doputovat také nástroje. „Současný vládce Ománu Sultan Qaboos bin Said al Said je velkým podporovatelem hudby a divadla. V komplexu je umělecké centrum pro baletní a operní inscenace, koncertní síň, také zahrady, luxusní restaurace, včetně bohatého hudebního vybavení. Nevyvezeme tak s sebou například kontrabasy, jinak nástroje menší si hudebníci berou do letadla," dodala Macháčková s tím, že veškeré náklady spojené s vycestováním hradí hostitelé.

Teploty v Ománu se aktuálně pohybují okolo čtyřiceti stupňů Celsia, také proto divadelníky čeká jeden den na možné dolaďování nástrojů či jevištních detailů. „Máme za sebou sérii zkoušek, už od února," uvedl režisér Vladimír Morávek, který Rusalku pojal jako oslavu lásky, jež je silnější než smrt, a odpuštění, které překoná nenávist. A této klasické látce vtiskl výraznou výtvarnou stylizaci. Premiéru na jevišti Janáčkovy opery v Brně měla Morávkova Rusalka v únoru 2012.

Nabídku na hostování přitom Janáčkova opera dostala už před několika lety. „Příprava tohoto zájezdu trvala dlouho. Dlouho jsme vybírali vhodný titul, měli zájem i o Leoše Janáčka. Ale dopravit do Ománu operu Příhody lišky Bystroušky nebylo hlavně kvůli scéně technicky možné, proto jsme se rozhodli pro Rusalku," doplnila Blahová.

Prostorově je The Royal Opera House obdobně velký jako Janáčkovo divadlo. V provozu je od října 2011 a v první sezoně se zde ománskému publiku představili například Plácido Domingo, Renée Fleming, Andrea Bocelli, Londýnská filharmonie či American Ballet Theatre.

Rusalka Antonína Dvořáka s libretem Jaroslava Kvapila

Režie: Vladimír Morávek, nastudování: Národní divadlo Brno

Místo hostování: Royal Opera House Muscat, Sultanát Omán

Datum: 8. a 10. května 2014

Dirigent: Jakub Klecker.

Účinkují: Rusalka – Anna Wierzbicka, Maria Kobielska, Princ – Peter Berger, Richard Samek, Vodník – Gustáv Beláček, Cizí kněžna – Daniela Straková-Šedrlová, Iveta Jiříková, Ježibaba – Helena Zubanovich, Veronika Hajnová