Výstava patří k největším v Netíkově dosavadní tvorbě. „Jsou zde práce z posledních let i díla třicet let stará. Koncepce výstavy sleduje sedm různorodých témat, mezi nimi například cestovatelské či téma vášně. V provázanosti s tím jsme vybírali i díla, i když někde jsou zmíněné vazby spíše jen abstraktní," uvedl dvaašedesátiletý autor, který včera dopoledne výstavu zahájil.

Ve výběru děl návštěvníci najdou například Minervu symbolizující umění, Ikarose či Adama a Evu – sochu vyřezanou Netíkovou ženou Martinou, která se svým manželem společně tvoří i vystavuje. K nejnovějším pak patří například sochy andělů. „Téma andělů je poslední dobou má vnitřní nutnost, spojená s konkrétní rodinnou událostí. Aktuálně pracuji na andělovi hledícím před sebe, ale mám třeba i anděly erotické – pro odlehčení," doplnil Netík s tím, že řezbářská práce je velice náročná a pomalá.

O tom ostatně autor pohovoří s těmi, kdo zavítají na jeho řezbářský kurz či projekci dokumentů. Obě akce jsou součástí doprovodného programu výstavy. „23. dubna od pěti hodin odpoledne uvedu dva filmy, v nichž už se sám nepoznávám," poznamenal Netík s úsměvem a doplnil, že diváci se případně mohou zeptat na to, co je zajímá. O den později se pod Netíkovým vedením mohou zájemci dozvědět více o dřevě a práci s ním – na tříhodinovém setkání v kulturním centru Slévárna.

Výstava Jiřího Netíka v Galerii Vaňkovka. Vstup je volný, díla si lze prohlédnout do 11. května Doprovodný program: 28. dubna – řezbářský kurz a workshop (vstup na všechny akce je volný)

Aktuálně Netíkův osud filmařsky zpracovává dokumentarista Jiří Vondrák. Dokumentární film o Netíkovi plánuje dokončit do konce letošního roku a poté se jej dočkají i televizní diváci. „Jiřího Netíka znám od sedmdesátých let, kdy působil jako profesionální hudebník. Jeho tvorbu znám a líbí se mi, má velké úspěchy v zahraničí. A také na to chci v dokumentu poukázat," uvedl Vondrák s tím, že film mimo jiné zachytí i atmosféru Netíkova ateliéru ve Slavonicích. Připomeňme, že k nejvýznamnějším Netíkovým dílům patří betlém věnovaný papeži Benediktu XVI. na audienci ve Vatikánu.

Sochy a objekty jsou ve Vaňkovce rozesety v přízemí i prvním patře. Zabezpečují je speciální pohybová čidla. „Díla jsou v kompozici s floristickými dekoracemi vytvořenými u příležitosti mezinárodního workshopu studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně," uvedla promotérka výstavy Dita Brančíková.

Zahájení výstavy doplnil hudební program. Muzikálové skladby zazpívali herci Městského divadla Brno Radka Coufalová, Viktoria Matušovová a Lukáš Vlček. „Zvolili jsme písně z muzikálových titulů, které jsou na repertoáru divadla," upřesnil Lukáš Vlček, v jehož podání zazněly písně z muzikálu Chicago.