Tento týden začal v Centru experimentálního divadla (Divadlo Husa na provázku) měsíc autorského čtení. Poté, co Brňanům předčítali své prozaické novinky Michal Viewegh, Petr Nikl či kanadští autoři Lee Henderson a Guillermo Verdecchia, se příznivci literatury mohou těšit na další hosty festivalu. Dnes a o víkendu se jim představí například překladatel Antonín Přidal, publicista Petr Motýl nebo světová básnířka Nicole Brossardová.

„Páteční čtení začne jako obvykle v šest hodin večer a zahájí jej spisovatelka Sheila Hetiová. Na ni o dvě hodiny později naváže Antonín Přidal, který je už pravidelným hostem Měsíce autorského čtení,“ upřesnil dnešní program programový ředitel festivalu Petr Minařík. Sheila Hetiová, která v současné době žije v Torontu, je autorkou úspěšné sbírky povídek The Middle Stories a románu Ticknor. A z těchto textů bude dnes večer předčítat.

Mistr a mamlas

Další host, který dnes večer brněnské publikum zaujme svými rukopisy, bude překladatel, publicista a pedagog Antonín Přidal. „Od roku 1990 vyučuje dramaturgii a autorskou tvorbu na Divadelní fakultě JAMU. Dosud vydal tři básnické sbírky a kromě četných překladů patří k jeho práci řada divadelních, televizních a rozhlasových režií,“ dodal Minařík. Program v netradičním duchu chystají pořadatelé na sobotní podvečer. Po dramatikovi a scénáristovi Jasonu Shermanovi budou od osmi hodin předčítat Miloš Černoušek a Břetislav Rychlík, a to v programu nazvaném Vancouver Irving.

„V roce 1986 herci Černoušek, Goldflam, Kovalčuk, Rychlík a další odletěli do Vancouveru a tam, většinou poprvé, si plnými doušky užívali západní svobody. Tento pobyt pak literárně ztvárnili v sentencích aforistického ražení Mistr a mamlas, který samizdatově vydal Miloš Černoušek pod pseudonymem Vancouver Irving,“ přiblížil historické pozadí Irvingova pseudonymu Minařík.

Po dvaadvaceti letech tak znovu, právě u příležitosti kanadsko­českého měsíce autorského čtení, vyjde kniha Mistr a mamlas a Miloš Černoušek a Břetislav Rychlík ji v Centru experimentálního divadla pokřtí. Víkendové literární předčítání v neděli večer uzavře světově známá básnířka i prozaička z Montrealu Nicole Brossardová a český básník a publicista Ivan Motýl.

Quebecká poezie

Nicole Brossardová vydala více než třicet knih a je považována za vůdčí osobnost generace, která stála za obrodou quebecké poezie sedmdesátých let. Mezi její poslední díla patří například Après les mots nebo La Capture du sombre. V osm hodin večer se divákům představí Ivan Motýl, který spolu s manželkou provozuje galerii Červený kostel ve slezském Hlučíně.