Americký jazzový hráč míří na jižní Moravu u příležitosti festivalu JazzFestBrno „Chick Corea je další z řady nejvýznamnějších světových jazzmanů, které náš festival v posledních letech představuje publiku," říká dramaturg a umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Potvrzuje tak, že vysokou úroveň přehlídky se i po jménech, jakými dosud byli Bobby McFerrin či Pat Metheny, daří i nadále udržet. Právě dosavadní programová koncepce jarního jazzového festivalu prý Coreu přesvědčila o tom, že v Brně vystoupí.

Předprodej vstupenek organizátoři odstartovali koncem loňského roku. Kapacitu Bobycentra tehdy nastavili na 1500 diváků s tím, že lze počet případně navýšit. A odhad se potvrdil. Brzy nato putovaly do prodeje další vstupenky. „Pro velký zájem jsme v únoru ještě přidávali místa na stání za 390 korun, ale už i ta jsou téměř vyprodaná. Je možné, že bude ještě nějaký lístek před začátkem koncertu, ale nelze na to spoléhat," řekl mluvčí festivalu Martin Kašpar. Upřesnil, že ceny lístků se pohybují v rozpětí od již zmíněných 390 korun za místo na stání až po 2490 korun za VIP kategorii, která zahrnuje i raut.

Pořadatelé přitom při výběru koncertní haly neměli příliš na výběr. „Samozřejmě bychom uvítali reprezentativnější místo než Bobycentrum, ale žádný jiný prostor s tak velkou kapacitou v Brně bohužel není. Janáčkovo divadlo má například jen okolo tisícovky míst, a to by se pak negativně promítlo do výše vstupného," zdůvodňuje volbu Spilka.

Program, s nímž Chick Corea & The Vigils v Brně vystoupí, bude překvapením. A to nejen pro posluchače, ale i pro samotné organizátory. „Chick Corea sice před začátkem turné vyzýval své fanoušky na facebooku, aby mu napsali, co si přejí zahrát, ale zda to nějak zohlední, bohužel nevíme," říká Kašpar. Podle něj Corea nejdříve přiletí do Prahy, a poté se přesune do Brna. „Přímo u Bobycentra bude přistavený karavan, kde bude mít své zázemí. Hned po koncertě pak odjíždí za dalším programem do Rakouska," upřesňuje Kašpar.

K příznivcům JazzFestu, kteří se na nedělní koncert chystají, patří i manželé Tížkovi ze Znojma. „Vstupenky jsem si koupili jako společný dárek k Vánocům. Chtěli jsme Chicka Coreu vidět naživo už kdysi, když koncertoval v Praze, ale nějak to tenkrát nevyšlo. O to víc teď těšíme," říká Jaroslav Tížková.

Hlavní dubnová část festivalu potrvá od 4. do 30. dubna. Příznivcům jazzu nabídne další hvězdná jména, mezi nimi například Brecker Brothers Band Reunion, Trio of OZ, Rachel Z a Omar Hakim či zástupce vyhlášené newyorské scény – kapely Craig Taborn Trio, Rez Abbasi Trio s hostujícím Rudreshem Mahanthappou, Will Vinson Quartet nebo Shai Maestro Trio. „Po šesti letech na festival opět zavítá Dan Bárta s Robert Balzar Trio a s Rozhlasovým bigbandem Gustava Broma zazpívá vynikající italská zpěvačka Roberta Gambarini," upozorňuje na další body programu Spilka. JazzFestBrno si podle něj zachovává tradiční a osvědčený formát dvojkoncertů, ve vybrané dny navíc doplněných o noční jamsessions.

„Letos navíc program obohatí série vícedenních hudebních workshopů s festivalovými interprety, která je přístupná všem zájemcům. Ti, kteří se zajímají o improvizaci, tak mají jedinečnou možnost načerpat zkušenosti přímo od hudebníků z jazzové extraligy," upozorňuje na novinku Spilka.

Sobotní koncert v Bobycentru začíná v půl osmé večer, vstup do haly je možný už o hodinu dříve.