Je libo pop, alternativu, rock, hip-hop nebo snad vážnou hudbu? Brňané si letos naživo užijí na hudebních festivalech všechny žánry, na které si jen vzpomenou. I tak bohatá nabídka akcí se totiž v roce 2020 ještě rozroste o dvě novinky. A ne ledajaké, ale o rozsáhlé několika denní akce. Prostor bývalého fotbalového stadionu Za Lužánkami zaplní multižánrová novinka Pop Messe, Pisárky rozehraje legendární TrutnOff, po novém BrnoON.

Domácí interpreti i zahraniční hvězdy přitáhnou do Brna pořadatelé na dvoudenní Pop Messe. „Zaměříme se z velké části na hip hop, elektroniku a kytarovou hudbu. Počítáme ale i s prostorem pro folk, jazz či world music i vážnou hudbu. Pozornost věnujeme aktuálním tématům, ekologií či vztahu společnosti a technologií,“ nastínil dramaturg festivalu Tomáš Kelar.

Práce při stavbě lyžařského svahu s vlekem v Brně.
Připomínají zapomenuté vleky. Často je stavěli dobrovolníci ve volném čase

Na Pop Messe se návštěvníci zabaví u koncertu elektronického dua Modeselektor, pařížské elektro house dvojici Acid Arab, provokativního rapera Tommyho Cashe či britského funk-jazzového umělce Kamaala Williamse.

Největší hudební festivaly v Brně i za jeho hranicemi

– Majáles – 1.5., Brno, vystoupí Ben Cristovao, Mirai, Pokáč a další

– KollerFest – 22.-23.5., Vranovská přehrada, vystoupí David Koller, Pokáč, Ben Cristovao, Prago Union, Mucha a další

– Slavkov Open – Slavkov u Brna, 5.7. koncert Stinga

- Pop Messe – 24.-25.7., Brno, vystoupí Modeselektor, Algiers, Acid Arab, KOKOKO! a další

- BrnoOn (TrutnOff) – 20-23.8., Anthropos – Brno

- Létofest – 11.-12.9., Brno, vystoupí Jelen, Tomáš Klus a další

Už jen poslední detaily dolaďují pořadatelé a vedení města na přípravě srpnového festivalu BrnoOn, tedy legendárního festivalu TrutnOff v nové podobě v Brně. „Termín je dvacátého až třiadvacátého srpna. Už máme domluvené účinkující, první jména zveřejníme na přelomu února a března,“ potvrdil pořadatel akce přezdívané Český Woodstock Martin Věchet.

BrnoOn zaplní areál za Anthroposem v Pisárkách, který pořadatelé překřtili na San River. „Nyní dokončujeme nájemní smlouvu, a v blízké době bude komise řešit žádost organizátorů o dotaci,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný.

Kromě novinek si Brňané užijí již zavedené hudební akce, jako Maraton hudby, Létofest či Majáles. „Poprvé se na Majálesu objeví písničkář Pokáč či osobitý rapper Kapitán Demo. Mezi headlinery bude patřit Ben Cristovao, Marek Ztracený a skupina Mirai,“ zmínila mluvčí akce Karolína Křenková.

Hudební lahůdky si letos lidé užijí i za hranicemi Brna. Poté, co o loňský koncert kvůli nemoci zpěváka přišli, se fanoušci Stinga dočkají pátého července jeho koncertu ve Slavkově u Brna. Bude součástí festivalu Slavkov Open. Letošní novinkou je květnový festival Kollerfest u Vranovské přehrady. Vyškovské čeká hudební akce roku začátkem června, vychutnají si koncert Kryštof hraje pro Vyškov.