Muzikál Flashdance podle stejnojmenného filmu z roku 1983 s tehdy osmnáctiletou Jennifer Balsovou zpracovala do scénické podoby trojice amerických autorů Tom Hedley, Robert Cary a Robbie Roth. Snažili se tak i na jevišti navázat na úspěchy „tanečních filmů", jakými byly třeba Horečka sobotní noci, Pomáda nebo později Hříšný tanec a Fame.

Americké turné

Po premiéře v londýnském West Endu v roce 2008 se muzikál Flashdance vydal na anglické turné. V Londýně byl znovu uvedený před třemi lety, ale nesetkal se s úspěchem a autoři se jej rozhodli přepracovat. Po lednové premiéře v Pittsburghu nyní absolvuje nová verze americké turné. „Už delší dobu se plánuje i premiéra muzikálu na new-yorské Broadwayi. Měla být teď v září, ale odložila se až na rok 2014. Dá se tedy říct, že naše nastudování je i světovou premiérou přepracované verze Flashdance. Každopádně jsme vůbec první scénou na evropském kontinentě," shrnul prvenství ředitel Městského divadla Brno a současně režisér inscenace Stanislav Moša.

Příběh vypráví o osmnáctileté dívce Alex Owensové, která ve dne pracuje jako svářečka a v noci tančí v luxusním baru. Přitom sní o kariéře profesionální tanečnice a osudově se zamiluje. Filmové zpracování od režiséra Adriana Lynea uhranul ve své době mladou generaci diváků, když skrz hudební videoklipy skvěle zachytil atmosféru osmdesátých let. „Ve filmu zazněly hity jako Maniac nebo What a Feeling, která později dokonce získala Oscara. Pro muzikál dopsali autoři oproti filmové verzi ještě šestnáct nových písní. Z jeviště tak například zazní i písničky Gloria či I love Rock'n'roll," uvedla dramaturgyně Klára Latzková.

Muzikálový příběh nabízí vedle až pohádkově milostné zápletky také závažnější dějovou linku. Ta zachycuje sociální situaci v ocelářském Pittsburghu osmdesátých let minulého století a život lidí odkázaných na špatně placenou práci. „I ve scénografii používáme prvky reálného prostředí Pittsburghu. Scéna je obrovská, hodně pracujeme s náznaky a rychlými změnami prostředí. Jen v prvním obraze se jich vystřídá dvanáct," popsal německý scénograf Christopher Weyers. S režisérem Mošou dříve spolupracoval už na několika muzikálech Městského divadla Brno, například Les Misérables (Bídníci) nebo Ptákoviny.

Bez dublérek

Hlavní postavu Alex Owensové, mimořádně tanečně obtížnou roli, alternují v Brně herečky Svetlana Janotová a Ivana Vaňková. Ve filmu využili tvůrci i dublérek, takže například ve slavné scéně tanečního konkursu se prostřídají celkem tři různé aktérky. „Role Alex je hodně náročná, ale snažíme se s tím porvat. Všechna taneční čísla zvládáme samy. Uvažujeme jedině o tom, že si uděláme s Ivanou dublérky navzájem," s úsměvem naznačila možné řešení Janotová. V hlavní mužské úloze továrníkova syna Nicka Hurleye se představí Dušan Vitázek a Ondřej Studénka.

Premiéru muzikálu Flashdance uvede Městské divadlo Brno na své Hudební scéně v sobotu 28. září od sedmi hodin večer. V nejbližších reprízách potom denně až do 12. října.

Městské divadlo BrnoInscenace: muzikál Flashdance
Autoři: Tom Hedley, Robert Cary, Robbie Roth
Režie: Stanislav Moša, překlad: Jiří Josek, dramaturgie: Klára Latzková, scéna: Christopher Weyers, kostýmy: Andrea Kučerová, hudební nastudování: Dan Kalousek a Ema Mikešková, sbormistr: Karel Škarka, choreografie: Igor Barberič a Aneta Majerová.
Hrají: Svetlana Janotová/Ivana Vaňková, Dušan Vitázek/Ondřej Studénka, Hana Holišová/Viktoria Matušovová, Zdena Herfortová aj.
Uvede: Městské divadlo Brno, Hudební scéna
Premiéra: 28. září 2013, začátek 19.00 hod.