Na jedenáctý ročník této přehlídky zavítají jedny z největších jazzových hvězd současnosti: Avishai Cohen a Pat Metheny. „Letos máme historicky nejbohatší program,“ říká umělecký ředitel a dramaturg festivalu Vilém Spilka.

Laťku si organizátoři loňským dvojkoncertem Bobbyho McFerrina nasadili vysoko. I přesto chtějí publikum přesvědčit o tom, že s loňskou hvězdností krále mužského vokálu lze letošní programové „taháky“ srovnávat, a vlastně je i překonat. „Předsevzali jsme si, že v nastoleném trendu zvyšování úrovně nepolevíme,“ říká Spilka.

Středeční večer v klubu Alterna patří projektu rakouského pianisty Waltera Fischbachera a domácím instrumentalistům z kapely Muff. „Projekt Phishbacher New York Electric Trio s Walterem Fischbacherem na pozici hlavního pilota hraje svébytnou variantu funku a fusion pro 21. století,“ uvedl mluvčí festivalu Martin Kašpar.

Stivín slaví 70 let

O den později své umění představí klavírista Matej Benko a pianista Najponk v triu s Jaromírem Honzákem a Mattem Fishwickem. Nabídku domácí improvizované hudby svým vystoupením doplní také navrátilec z USA, pianista Jiří Levíček.

„První polovina festivalu vyvrcholí sobotní oslavou sedmdesátých narozenin jazzových matadorů Jiřího Stivína a Mojmíra Bártka v Semilasse. V rámci tradiční ruské série je pak na programu koncert trumpetisty Alexe Sipiagina v doprovodu basisty Borise Kozlova a bubeníka Donalda Edwardse v Divadle Husa na provázku,“ uvedl Kašpar.

Na své si v Brně přijdou i příznivci evropského jazzu. Z Rakouska přijede smyčcové kvarteto Radio String Quartet Vienna, z Maďarska zase etno-jazzová sestava Djabe.

Program festival JazzFestBrno.

Hlavní část téměř třítýdenního jazzového maratonu 26. dubna završí koncert kultovního izraelského basisty a zpěváka Avishaie Cohena. „Svůj multitalent projevuje nejen jako energický sólista, melodický skladatel a dnes i zpěvák, ale promítá jej především do hry svého tria. Jeho kapelu tvoří mistři svých nástrojů, kteří proplétají nejrůznější vrstvy rytmů a hudebních vlivů. Výsledný hudební amalgám je vkusně namíchanou kvintesencí umění a zábavy,“ přibližuje Cohenovu tvorbu Spilka.

K dalším výsostným hostům brněnské přehlídky patří také již zmíněný Pat Metheny, devatenáctinásobný držitel ceny Grammy. Jeho koncert je na programu jako poslední v pořadí, a to 28. června. „S dvouměsíčním odstupem Metheny předvede svůj nový projekt Unity Band. Bude to první a jediné vystoupení Methenyho nejnovější all star kapely v České republice,“ zdůraznil výjimečnost koncertu Kašpar.

Intenzita sdělení

Loni Metheny vydal sólovou desku What’s It All About. Ta podle Spilky potvrzuje šíři jeho hudebního záběru. „Je to jeden z nejvýraznějších tvůrců dneška hudebník, který dokáže propojit hudební kvalitu a intenzitu sdělení s posluchačskou atraktivitou, upřímností a citem pro krásu melodie,“ dodal Spilka.

Za vstupenky na koncerty klubové série diváci zaplatí od 90 do 150 korun, za hlavní koncerty pak od 130 do 750 korun. Lístky na koncert Pata Methenyho stojí od 540 do 1290 korun. Podrobný program je na www.jazzfestbrno.cz