Novinky ze světa módy, architektury, výtvarného umění i literatury. A k tomu zajímavosti ze sportu, kuchařské recepty nebo kosmetické rady. Všechny tyto oblasti mapovaly časopisy Salon, Měsíc a Der Monat, jež patřily k těm nejvýznamnějším v období první republiky. Výstavu o nich nově připravil Památník písemnictví na Moravě, který sídlí v rajhradském benediktinském klášteře.

Na vzniku zmíněných revue se podílel dosud nepříliš známý iniciátor kulturního života meziválečného Brna Bohuslav Kilian. I jeho osobnost výstava představuje. „Byl to strýc Bohumila Hrabala a měl specifický smysl pro humor. Právě jím se jeho synovec při psaní často inspiroval," říká kurátorka výstavy Romana Macháčková.

Dětství Kilian prožil v Židenicích. Bydlel na „slavné" adrese Balbínova 47, kde se roku 1914 narodil i jeho synovec Bohumil Hrabal. „Kilian byl doktorem práv, ale tomuto oboru se nikdy nevěnoval. Jeho velikým zájmem bylo vždy umění. Stýkal se s výtvarníky Josefem Šímou, Eduardem Milénem, architekty Emilem Kotrbou a Karlem Kotasem, s hercem Oldřichem Novým nebo spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem," jmenuje některé z osobností Macháčková a upozorňuje, že například fotografie Oldřicha Nového či Šímu s Kilianem vystavené snímky zachycují.

Některé z nich jsou k vidění vůbec poprvé a pochází z archivu Kilianovy dcery Evy. „K nám chodilo tolik lidí, protože u nás byla pořád legrace. Tatínek nepsal, neuměl vykládat vtipy, vyprávěl historky a příběhy ze života. Když říkal vtip, tak zapomněl konec a nikdo se nesmál," říká dvaaosmdesátiletá Eva Kilianová.

Kulturní a společenská revue Salon začala vycházet v roce 1922 v Brně. „Kilian se v Salonu nejdříve věnoval motorismu a rubrice Národní hospodář. Vlastníkem časopisu se stal od druhého ročníku a už v té době se snažil českou kulturu zprostředkovat zahraničním čtenářům, což naplno vyústilo až v podobě časopisu Der Monat," dodává kurátorka.

Neopomenutelným rysem Salonu, ale i Kilianem později vydávaného Měsíce a časopisu Der Monat, byla výtvarná stránka. „Uznávaní historikové umění a výtvarní kritici tu zprostředkovávali témata diskutovaná mezi odborníky. Revue Měsíc představovala uměleckou tvorbu, užité umění a architekturu, ale i životní styl a pocity lidí," upřesňuje historik Miroslav Jeřábek, který přednáší na Masarykově univerzitě v Brně.

Výstavu Brněnské salonní časopisy si lze v Památníku písemnictví na Moravě prohlédnout do konce letošního roku.

Brněnské salonní časopisy

Výstava: Brněnské salonní časopisy (Osobnost Bohuslava Kiliana a prvorepublikové časopisy Salon a Měsíc)

Místo: Památník písemnictví na Moravě, Rajhrad na Brněnsku

Otevřeno: 9.00 - 16.00 hodin (mimo pondělí), výstava trvá do 30. prosince

Další program Památníku: 17. října beseda s Tomášem Sedláčkem (cyklus StřeDění), 24. října Ať žije republika! Večer věnovaný vzniku Československa, spojeno s vyhlášením soutěže Skrytá paměť Moravy a autorským čtením i večerní prohlídkou Památníku. Začátek v 16.00 hodin.