Udílení Thálií hostilo Národní divadlo v Praze. V kategorii Činohra muži byli spolu s Isteníkem nominovaní Ondřej Brousek a Patrik Děrgel. „Mám z ceny moc velkou radost. A i když jsem měl pocit, že na slavnostní vyhlášení vůbec nepatřím, nakonec jsem si to s Ondřejem a Patrikem užil. Naše kategorie byla až v závěru programu, byli jsme tedy celou dobu v rekvizitárně, kde jsme přenos sledovali," uvedl jednatřicetiletý Isteník.

Doplnil, že převzetí ceny oslavil na následném oficiálním setkání na Žofíně a poté ještě se svou ženou a sestřenicí v jedné z hospůdek na pražském Karlíně. „V neděli jsem se setkal doma s rodinou a určitě to oslavím i s kolegy z Mrtvých duší, rád je po další repríze na něco pozvu," uvedl v neděli Michal Isteník.

Děkovačka z Brna

Městské divadlo Brno patřilo v sobotu večer premiéře muzikálu Johnny Blue. A divadelníci, kteří nemuseli být zrovna na jevišti, sledovali přímý přenos Thálií v zákulisí. „Na děkovačce po skončení představení divákům úspěch Michala Isteníka oznámil Igor Ondříček. Moc nás to všechny potěšilo," uvedl ředitel divadla Stanislav Moša.

Za Městské divadlo Brno byla letos nominovaná i herečka Zdena Herfortová, a to v kategorii Opereta, muzikál ženy, za roli černošské šarlatánky Ody Mae Brownové v muzikálu Duch. „Je to role, která je důležitá svým temperamentem: je to zvláštně neřízená střela," uvedla před udílením cen Herfortová, která již Thálii získala v roce 1995. Nyní nominaci neproměnila.

S oběma členy souboru se chce ředitel Moša co nejdříve setkat. „Nominované vždy pozvu do své kanceláře a osobně jim poděkuji. Dopředu jim ale říkám, že už jen sama nominace je velkým úspěchem," dodal Moša.

Potlesk vestoje zaplněného hlediště pražského Národního divadla patřil Blance Bohdanové. Ta převzala Thálii za celoživotní činoherní mistrovství. Národní divadlo v Praze bylo její domácí scénou čtyřiačtyřicet let a ztvárnila zde víc než osmdesát rolí.

Zvláštní cenu Kolegia Cen Thálie obdržela tanečnice, pedagožka, choreografka a teoretička Eva Kröschlová, která se na jevišti naposled objevila v roce 1952. Ocenění za celoživotní operní a taneční mistrovství převzaly Dagmar Ledecká Šebková a Zdeňka Kareninová. „Kareninová byla sólistkou opery Národního divadla v Brně v letech 1967 až 1989. Byla znamenitou představitelkou postav v operách Leoše Janáčka, vynikla zejména jako Jenůfa a Kostelnička v Její pastorkyni, Emilia Marty ve Věci Makropulos nebo Káťa Kabanová ve stejnojmenné opeře," uvedla publicistka Eva Šlapanská.

Cenu Thálie za celoživotní operetně-muzikálové mistrovství převzal dvaaosmdesátiletý herec, zpěvák a moderátor Josef Zíma. Thálii za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla obdržela Blanka Josephová Luňáková z plzeňského Divadla Alfa. Thálii pro činoherce do 33 let převzal člen Divadla Petra Bezruče z Ostravy Lukáš Melnik. Kategorii Činohra ženy ovládla Vilma Cibulková.

Dvaadvacet let

V operním oboru zazářili Ivana Veberová a nepřítomný Aleš Briscein. V baletním oboru získali cenu Tereza Podařilová a Richard Ševčík. Muzikálová porota ocenila umělce z Národního divadla moravskoslezského Hanu Fialovou a Tomáše Savku.

Ceny Thálie udělila Herecká asociace podvaadvacáté, a to v roce, kdy si připomíná pětadvacet let své existence.