Premiéru bláznivé komedie Červené komety v režii Stanislava Slováka přitom mohou na Činoherní scéně navštívit ve speciální podobě i na Silvestra. Ztřeštěnou komedii od švýcarského autora Andrease Sautera a rakouského dramatika Bernharda Studlara nabídne divadlo Brňanům v české premiéře. Oba autoři patří ke známým jménům současné německojazyčné dramatiky, například za hru A. je někdo jiný získali v roce 2000 prestižní Kleistovu cenu pro mladé dramatiky a cenu za nejlepší radikální komedii. „Komedie Červené komety měla premiéru před deseti lety ve švýcarském Bernu. Brzy se rozlétla i po Rakousku a Německu, uvedena byla kupříkladu v Oldenburgu a Bregenzi," uvedl dramaturg inscenace Jan Šotkovský.

Námět i inspirační zdroj hry si nevybrali tvůrci náhodně. Hlavní hrdinky hry, sestry Lilli a Bibi Krollovy, se chtějí pro jednou vyhnout předvánočnímu šílenství a prožít „normální" svátky. Mají už dost zuřivého nakupování a vánočního šílenství. Bibi by nejradši odletěla do Dubaje, Lili zase podle konstelace hvězd zjistila, že je nejvhodnější doba počít dítě se svým manželem Leopoldem.

premiéra
Autoři: Andreas Sauter, Bernhard Studlar
Název inscenace: Červené komety
Překlad: Jitka Pavlišová, režie: Stanislav Slovák, dramaturgie: Jan Šotkovský, scéna: Jaroslav Milfajt, kostýmy: Andrea Kučerová, hudba: Karel Albrecht, pohybová spolupráce: Martin Pacek
Hrají: Ivana Vaňková, Jakub Uličník, Andrea Zelová, Erika Kubálková, Viktor Skála, Eva Ventrubová, Jiří Ressler
Uvede: Městské divadlo Brno, Činoherní scéna
Premiéra: 19. a 31. prosince 2015

Jenže Leopold se na to se svou kocovinou po vánočním večírku dvakrát netváří „Předsevzetí sester nakonec zhatí nejen příbuzní a přátelé, ale i svérázná banda Červené komety, která vykrádá rauty a rozdává jídlo bezdomovcům. Červené komety navíc unesou kočičího miláčka matky Krollových a požadují výkupné. Vše je navíc okořeněno řadou ztřeštěných situací," naznačil zápletku režisér Stanislav Slovák.

V hlavních rolích dvou sester Lilli a Bibi se představí herečky Ivana Vaňková a Andrea Zelová. Další postavy ztvární Jakub Uličník coby manžel Leopold, Erika Kubálková s Viktorem Skálou jako rodiče, a dále Eva Ventrubová či Jiří Ressler.

Druhou premiéru komedie Červené komety uvede divadlo na své Činoherní scéně v poslední večer roku i se speciálním silvestrovským programem. „Nabízíme vstupenky ve dvou cenových kategoriích. Pouze na představení stojí pět set osmdesát korun. Na představení a následnou silvestrovskou párty jsou vstupenky za dva tisíce pět set šestnáct korun. Program potrvá až do ranních hodin a zahrnuje raut o několika chodech, taneční zábavu s cimbálovou muzikou Václava Kovaříka, oldies diskotéku Jindry Eliáše, vystoupení Andrey Zelové a Aleše Slaniny za doprovodu orchestru Městského divadla Brno či půlnoční přípitek," přiblížila mluvčí divadla Lenka Pazourková.