Ten ho požádal, aby pro něho napsal hru. Ale psát pro komika tragickou roli? To pro Thomase nepřipadalo v úvahu. A tak vsadil na převlekovou roli Lorda Babberlyho, který se stane gardedámou. Námět hry zaujal i Gustava Skálu a Ondřeje Šrámka, kteří Charleyovu tetu upravili a Skála ji následně i zrežíroval. V premiéře hru v neděli uvede Městské divadlo v Brně.

„Městské divadlo v Brně uvede Charleyovu tetu úplně poprvé. A to i přesto, že podle hry dosud vzniklo osmnáct filmů a v roce 1948 i broadwayský muzikál,“ uvedl režisér hry Gustav Skála.

Lord alias teta
Převleková role je příležitostí k velké herecké show, a to si uvědomoval i Brandon Thomas, když hru psal. „Oxfordští studenti Jack a Charley si pozvou na kolej Kitty a Amy, do nichž se zamilují. S tím dívky mohou souhlasit ale jedině tehdy, když se jejich příštích setkání zúčastní i gardedáma Donna Lucia d'Alvadorez. To je úctyhodná a movitá Charleyho teta z Brazílie, která před nedávnem přijela do Anglie a kterou synovec očekává k obědu,“ přiblížil děj hry Igor Ondříček, který hraje Babberlyho.

Teta však na poslední chvíli návštěvu odvolá a Jackovi a Charleymu nezbývá nic jiného než vydávat za Charleyho tetu svého kamaráda lorda Babberlyho. Ten plní svou roli gardedámy s takovým půvabem, že si ho obě dívky zamilují, a on toho k pobouření obou nápadníků využívá. Získá také sympatie dvou starších pánů a jako falešná Charleyova teta čelí Babberly jejich dvoření.

Hra má původní a zmodernizovanou verzi. První české překlady vycházejí z originální verze, poslední překlad Zdeňka Vančury je téměř sedmdesát let starý. Proto se režisér Gustav Skála spolu s Ondřejem Šrámkem rozhodli pro novou úpravu textu.
„Nový překlad vznikl doslova na míru Městskému divadlu v Brně. Při práci jsem čerpal jak z originálního znění z roku 1892, tak z verze z roku 1933,“ uvedl překladatel Charleyovy tety Jiří Záviš.

Sto patnáct let
Za sto patnáct let hostila převleková role Charleyovy tety řadu herců, a to na jevišti i ve filmu. Nejznámějšími z nich byli například Etienne Girardot, Oliver Hardy, Sidney Chaplin nebo Rex Harrison. Na českých jevištích si roli falešné tety zahráli například Vlasta Burian, Lubomír Lipský či Jan Hrušinský.

V nedělní premiéře se návštěvníkům Městského divadla v Brně v hlavních rolích představí Igor Ondříček, Petr Štěpán, Alan Novotný, Pavla Vitázková, Zdeněk Junák. Scénu a kostýmy navrhla Eva Brodská.