Čtrnáctidenní soustředění, celodenní zkoušky zvuku, světel a vizuálních efektů. Nezvykle důkladné přípravy skupiny Elán na turné Best Of napovídají, že chce kapela fanoušky překvapit jen tím nejlepším. Sérii koncertů slovenští hudebníci v čele s Jožou Rážem odstartují už tento pátek v Brně.

Nový program nabídne největší hity Elánu nejen v jejich původní podobě, ale i v nových aranžích. „Obměnili jsme repertoár a zahrajeme zase jiné hity. Každý z koncertů potrvá dvě hodiny, během kterých stihneme přes dvacet písniček," říká kytarista a zpěvák Jozef „Jožo" Ráž.

Jakých skladeb se posluchači dočkají, kapela prozradit nechce. Jisté je jen to, že na improvizaci na pódiu tentokrát prostor nebude. „Program je předem pevně daný, protože je na něj navázána řada dalších věcí jako světla nebo projekce. Při jeho sestavování jsme ale brali ohled na ankety, ve kterých lidé žádali tu či onu písničku. Hlas lidu byl tedy vyslyšen," vysvětluje s úsměvem Ráž.

A stejně „tajemně" Ráž mluví i o největším hitu Elánu o písni Voda čo ma drží nad vodou. „Ta si prošla velkou diskuzí, jestli ji máme zařadit nebo konečně vynechat. Jak to dopadlo, zjistí fanoušci na koncertech," dodává Ráž.

Velkolepé pojetí říjnové koncertní šňůry si vyžádalo i netradičně velký přípravný tým. „Techniku přepravuje šest kamionů a o hladký průběh koncertů se postará 150 lidí," říká za pořadatele Dalin Vajčner. A Jožo Ráž dodává: „Budeme mít tak bohovskou scénu a světla, jakou v téhle zemi na rockovém koncertě ještě nikdy nikdo neviděl!"

Překvapivou reakci ze strany fanoušků však kapela v Brně neočekává. „Zažili jsme už asi všechno. Třeba v Los Angeles jsme po koncertě nasedli do mikrobusu a chtěli odjet na hotel, ale fanoušci obklopili mikrobus a tak usilovně do něj strkali, že jsme se opravdu málem převrátili na bok," dodává Ráž.

Svoji Best Of sérii Elán zahájí v pátek v brněnské Kajot Areně, odkud se přesune do Prahy. Tam vystoupí 24. října a o dva dny později zamíří do Ostravy. Brněnský koncert je už téměř vyprodaný, k dostání jsou poslední volné vstupenky.

Skupina Elán vznikla v roce 1968 v čele s Jožou Rážem. Neodmyslitelnou dvojici s ním tvořil Václav „Vašo" Patejdl, který se však roku 1985 vydal na sólovou dráhu, aby se o jedenáct let později do Elánu vrátil.

Mezi největší hity skupiny patří písně Láska moja, Neviem byť sám, Kočka, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí, Jedenáste prikazanie a další. K přelomovým okamžikům v historii Elánu patří září 2007, kdy se skupině podařilo prorazit i ve Spojených státech, když vystupovala ve vyprodané Carnegie Hall.

Koncert v Brně

Koncert Best Of: 19. října v brněnské Kajot Areně, vstup do haly od 18.00 hodin.

Program: koncert s novou scénou a tím nejlepším repertoárem

Vstupenky: na místě 900 korun