A právě ten se bude 12. července 2008 konat na břeclavském letišti. Jako první na to upozornila Mladá fronta.
Agentura Mersey Agency, která středoevropské Creamfields bude pořádat, nyní dává dohromady seznam interpretů, kteří příští rok v červenci zřejmě poprvé zavítají na jižní Moravu. A míří opravdu vysoko.

„Když to vezmu abecedně, máme ve výběru například Beastie Boys, Paula van Dyka, Fatboye Slima, Brand New Heavies, The Chemical Brothers, Nine Inch Nails nebo Missy Elliot,“ říká šéf Mersey Agency Pavel Tesař. Ze seznamu agentura vybere čtyři headlinery, tj. tahouny festivalu.
Břeclavské letiště provozuje Aeroklub Břeclav. Jeho předseda Roman Mrázik se festivalu nebrání. „O tom, zda se bude Creamfields na letišti konat, musí rozhodnout jak vlastník pozemků, což je město, tak my. Aeroklub dává této akci zelenou. Pořadateli se líbila naše poloha na evropské křižovatce, že na letiště se dá dobře přijet z dálnice a že jsme daleko od města,“ poukazuje Mrázik na výhodnou polohu letiště. Podle něj chtějí mít pořadatelé jasno do konce listopadu.

Příchod festivalu vítají také mladí lidé. Jedním z nich je i Petr Vlasák, který se aktivně podílí na kulturním dění ve městě. „Zní to možná stejně neuvěřitelně a absurdně, jako by chtěl někdo přemístit Karlovarský filmový festival do břeclavského kina, ale je víc než zřejmé, že tak velké rukavice by se neměly nechat ležet,“ myslí si Vlasák.

Akce je podle něj pro okresní město poctou i výzvou. „Poctou proto, že se i malé město může stát na několik měsíců centrem pozornosti desetitisíců hudebních fanoušků. A výzvou proto, že s organizací a zajištěním pořádku v průběhu festivalu takového rozměru nemá Břeclav a okolí žádnou zkušenost,“ těší i obává se Vlasák.

Tradice festivalu taneční hudby Creamfields vznikla v roce 1998 na starém letišti v anglickém Liverpoolu, odkud se přesunul do Daresbury v hrabství Cheshire. Za deset let se festival rozšířil po dvou kontinentech – například do španělské Andalucíe, argentinského Buenos Aires, Moskvy, Santiaga de Chile, Istanbulu nebo Wroclawi. V Brazílii se konal na třech místech – v Rio de Janeiru, Curitibě a Belo Horizonte. Letos se v polském vydání festivalu nedaleko Wroclawi představili například slavní The Prodigy.