Dědeček automobil proslulý ze stejnojmenné knihy Adolfa Branalda nebo také Ford Mustang z legendárního filmu se Stevem McQueenem Bullitův případ. Inspiraci pro své obrazy čerpá moravská malířka Věra Hejdová z filmů, literatury a nejčastěji na přehlídkách a soutěžích. Výběr z její tvorby zachycující historické automobily od pondělí představí Technické muzeum v Brně.

Část výstavy zaplní stálou expozici muzea a také Malou galerii v prvním patře. „Své obrazy zaměřené na „dědečky automobily" různých značek u nás Věra Hejdová vystaví poprvé. Jsou to především olejomalby a ve výčtu značek nebudou chybět ani brněnské „zetky", které máme i v expozici – přímo mezi automobily," zdůraznila mluvčí Technického muzea Veronika Glettová.

Speciálně pro brněnskou výstavu Hejdová připravila také jeden zcela nový obraz. „Je to už taková tradice spojená s téměř každou vernisáží. Zatím mohu prozradit jen to, že je to opět „zetka", konkrétně z loňské přehlídky v Soběšicích," uvedla malířka veteránů. A dodala, že na dalších z vystavených obrazů budou auta z filmů i ta, s nimiž se míjí na historických přehlídkách a soutěžích. „S manželem podobné akce rádi navštěvujeme," říká Hejdová.

Původním povoláním Věry Hejdové přitom byla stavařina. „Zřejmě i tyto mnohaleté zkušenosti při práci s prostorem se nyní odrážejí i při malování. Mým úplně prvním obrazem automobilu byla čerstvě zrenovovaná Tatra 603 z rodinné sbírky. Od roku 2004 jsem se tedy zaměřila na tyto staré automobilové klenoty," říká o začátcích své tvorby Hejdová.

Její ateliér v Uhřičicích u Kojetína zdobí obrazy různých automobilových značek, například Aero 500, Tatra 11, Triumph TR3, Ferarri 350 GT, Mustang GT a mnohé další. „Má práce spočívá především ve studiu proporcí automobilu a jeho vhodném zasazení do krajiny, města či jiného pozadí. Cílem je navodit atmosféru doby se vším všudy," vysvětluje malířka, čímž odkazuje i k dalším tématům, kterým se věnuje stejně ráda: přírodě a vyobrazování měst a jejich zákoutí.

Od toho se odvíjí i dvojí způsob její práce. „Prvním je namalování základní skici, dále se kladou plochy barev, stínů a lesků. Druhou metodou je takzvaná imprimitura, což je způsob používaný již v baroku. V tomto způsobu malby jsem se zdokonalila u akademického malíře Vladimíra Merty," dodává Hejdová.

Vernisáž výstavy nazvané Historické automobily v obrazech Věry Hejdové je pozítří v Technickém muzeu v Brně, návštěvníkům je výstava přístupná o den později až do 16. března. Z dalších výstav věnovaných motorismu a automobilům upozornila mluvčí Technického muzea ještě také na plánovanou Grand Prix. „Tato výstava začne letos na podzim a zaujme jeden velký, téměř dvousetmetrový prostor. Bude to dlouhodobá expozice a jedna z našich největších letošních akcí," upřesnila Veronika Glettová.

Výstava: Historické automobily v obrazech Věry Hejdové (výběr z obrazů Věry Hejdové zaměřený na „dědečky automobily")

• Místo: Technické muzeum v Brně-Králově Poli, Purkyňova ul.
• Vernisáž výstavy: 13. ledna 2014, výstavu si lze prohlédnout do 16. března 2014.
• Více o výstavě na webových stránkách www.technicalmuseum.cz