Na červeném koberci u vchodu je rušno už hodinu před začátkem programu. První návštěvníci, kteří za vstupenky zaplatili tisíce korun, se usazují u bíle prostřených stolů, které zdobí stejně jako strop nad vchodem čerstvé růže. Z dálky od rozlehlého pódia se nesou tóny saxofonu a mezi stoly prochází upravení číšníci s motýlky. Po několika minutách se sálem nese oznámení, že program začne za pět minut a všichni hosté spěchají ke svým stolům. Ještě než se mnozí usadí, upoutá jejich pozornost klavírista na tančním parketu. Do uličky mezi stoly vbíhají tanečnice. Po nich hosty vítá také moderátor Libor Bouček. „Mám čest tuto unikátní akci osobně zahájit už po čtvrté. A vracím se sem, do Brna, moc rád. Ono je totiž neodolatelné, nevyzpytatelné a musím připomenout, že je i mistrovské – a to nejen díky hráčům brněnské Komety," zmiňuje v úvodu Bouček.

Halový pohár dračích lodí
Silné paže v akci. Za Lužánkami se přetahovaly dračí lodě

Hned po zahájení se představuje sólovým stepařským vystoupením šestinásobný mistr světa Tobiáš Košir. Jeho rychlé rytmické kroky střídají na parketu hosté v párech. Hned první skladbu v podání Big bandu Gustava Broma nevynechává ani bývalá poslankyně Anna Putnová v doprovodu manžela. „Valčík jsme nemohli vynechat. Na tomto plese jsme podruhé a atmosféra je opět nepřekonatelná," hodnotí prostředí Putnová.

Po několika tancích se většina hostů odebírá do zadní části sálu k vybranému občerstvení. Některé delikatesy připomínají pečlivě vysochaná umělecká díla. Menu na míru pro jedinečný večer sestavili mistři kuchařského umění, mezi nimi například Martin Andrýsek, Michal Krpec, Andrej Michalička nebo Jakub Prouza. Pokrmy připravují na místě. Fronta zvědavých přihlížejících se tvoří téměř okamžitě u baru s čerstvými ústřicemi. Na druhé straně sálu obdivují nadšené dámy fontány s čokoládou.

O hosty se stará sto deset číšníků a číšnic, kteří i letos nastoupili do své služby tanečním krokem i s působivým vystoupením. „Náš ples je gastronomií vyhlášený, díky ní získává věhlasné jméno. Brno je ostatně město, kde se toto odvětví rozvíjí," podotýká organizátor plesu Tomáš Pakosta.

Taneční hudbu střídá mladý britský zpěvák Danyl Johnson. Sál dostává do varu, při show schází mezi diváky a tančí s nimi. Vystoupení sleduje i brněnská rodačka Gabriela Partyšová. „Program je opravdu ojedinělý, ples má drajv a náboj. Pamatuji si ještě ročník, který byl v Mahenově divadle, ten byl také dobrý, ale toto prostředí skvěle doplňuje moderní atmosféru a nápaditost. Jsem opravdu nadšená," říká moderátorka, zpěvačka a herečka Partyšová.

Ve zlatých třpytivých šatech září u jednoho ze stolů přímo u tanečního parketu modelka a moderátorka Iva Kubelková. Její šaty vytvořila britská návrhářka Jenny Packham, která vytváří modely mimo jiné i pro vévodkyni Kate. „Dnešní večer si opravdu užívám, jsem okouzlená, běžně spíše plesy moderuji. A když nemoderuji, tak se přiznám, že jsem nejradši doma s dětmi. I dnes jsem tu hlavně z jiného důvodu, přišla jsem podpořit nadaci Pro dětský smích. Je to pro mne povinnost i radost," přibližuje modelka.

Jedním z vrcholů plesu je právě charitativní dražba, jejíž výtěžek podpoří prostřednictvím nadačního fondu Pro dětský smích sedm vážně nemocných dětí. Na program se dostává hned po vystoupení slovenské zpěvačky Kristiny. Zájemci zvedají čísla svižně do vzduchu, přihazuje se po desítkách tisíc. Největší boj svádí trojice mužů o kytaru skupiny Lucie, kterou osobně předává zakládající člen kapely Michal Dvořák. Vítěz ji získává téměř za půl milionu korun. Když aukce končí, zástupci nadace společně s Kubelkovou vypisují sumu na šek. Částka se zastavuje až na jednom a půl milionu korun.

Fotografie z 1.tř zápasu Piráti Chomutov vs. HC Kometa Group nepřinesla nic zajímavého z ledu, ale fanoušci Komety tvoří velmi příjemnou atmosféru se svým choreo v mexickém stylu.
Kometa předvedla drtivý závěr, ale vrací se s prázdnou. V Chomutově prohrála 1:2

Ples je opět kromě vybrané kuchyně i přehlídkou módních šatů a tradičních i extravagantních účesů. Na rozdíl od loňského ročníku letos mnoho dam obléklo kromě splývavých večerních šatů i neotřelé topy s dlouhými saténovými sukněmi a tylovými spodničkami. Pohledy přitahuje také Miss pro rok 2004 Jana Doleželová ve svůdných šatech z dílny Petry Pilařové. „Příprava na ples mi opravdu nezabrala moc času, máme s sebou v Brně sedmiměsíční miminko, takže jsem ani toho času mnoho neměla," připouští s úsměvem Doleželová.

O půlnoci přichází na pódium zazpívat známé české písničky skupiny Kryštof její frontman Richard Krajčo. Lidé na parketu zpívají společně i melodie, předehry a mezihry, které hraje trumpetista Nikos Grigoriadise. Na parket jde i bývalý fotbalista Petr Švancara s parnerkou. „Pro mě je výměna kopaček za taneční střevíce vážně těžká, s míčem si zatančit umím lépe než s partnerkou. Doufám, že jí moc nepošlapu šaty," dodává.

Zábava ve Fait Gallery pokračuje až do brzkých ranních hodin, na závěr živou hudbu střídá diskotéka doprovázená světelnými efekty.