V počátcích působilo divadlo pod hlavičkou občanského sdružení Nová Akropolis. „Na repertoáru jsme tehdy měli pouze krátká představení inspirovaná tématikou antiky a starověkých mýtů. Hráli jsme je při různých příležitostech, třeba na vernisážích nebo dnech otevřených dveří," zavzpomínala na úplné začátky souboru vedoucí brněnské pobočky Nové Akropolis.

Za vznikem divadla stál nápad zahrát si ho i se zrakově postiženými a začlenit je do hereckého kolektivu s lidmi bez handicapu.

„Dochází tak k vzájemně obohacující spolupráci. Na jedné straně pomáhají „zdraví" handicapovaným hlavně s neverbálními projevy, jako například s pohybem po jevišti nebo s gesty. Zrakově postižení zase inspirují zbytek souboru svým upřímným a energickým verbálním projevem. Chceme tímto stírat hranice a bořit předsudky," přiblížil specifika souboru jeho umělecký vedoucí Ladislav Muroň.

„Zrakově postižení členové se texty svých rolí naučí mnohem dřív než my vidící, protože mají od dětství trénovanou paměť. Jsou více zvyklí vnímat mluvené slovo a pamatovat si jej. Navíc dokáží i bravurně improvizovat," doplnila jedna ze členek souboru Dagmar Koubková.

Pod současným názvem Divadélko Fortel vystupuje soubor teprve od konce loňského roku. „Divadélko proto, že uvádíme i akce pro děti. A Fortel jsme si vypůjčili z naší inscenace Hrátky s čertem, kde se toto slovo hodně používá. Rádi bychom, aby to značilo kvalitu a dobře odvedenou práci," vysvětlil původ názvu Muroň.

Současný repertoár divadla tvoří komedie a pohádky pro děti, které mají za cíl diváky hlavně pobavit. „Naším nejnovějším titulem je hodinu trvající komponované pásmo z brněnských pověstí s názvem Brněnské kolo a Tři hádanky. Texty jsme si trochu upravili, ale snažíme se zachovat ducha doby. Aktuálně jsme představení odehráli v polovině května v brněnském Sále Břetislava Bakaly při Tmavomodrém festivalu," uvedl Muroň. Dodal, že příští premiérou Divadélka Fortel bude jedna z Moliérových komedií.