Premiéra divadelního projektu Rozrazil 5/2013 O naší nynější krizi je tento pátek a zapojí se do něj všechny soubory Centra experimentálního divadla: Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U stolu. „První myšlenky o potřebě vyslovit se k naléhavým tématům prostřednictvím jakéhosi publicistického divadla se objevily už v roce 1987. Peter Scherhaufer s Arnoštem Goldflamem chtěli udělat divadlo a v něm otevřeně vyslovit názory na stav společnosti, Petr Oslzlý a Josef Kovalčuk zase usilovali o založení generačního časopisu. Nakonec si všichni řekli, proč by nebylo možné udělat takový časopis na divadle," přibližuje historii Rozrazilu režisér Vladimír Morávek.

Název tehdy divadelníky napadl rychle. „Jméno květiny, co roste u na břehu Svratky, v sobě má něco úderného: roz-razit. To bylo přesně to, co jsme chtěli, prudce otevřít vrata, okna, snad i železnou oponu, aby sem mohl čerstvý vzduch," dodává dramaturg Husy na provázku Josef Kovalčuk.

První Rozrazil s podtitulem O demokracii měl premiéru v roce 1988 a dočkal se třiačtyřiceti repríz. Rozrazil nejnovější je zatím na programu Provázku pouze ve třech uvedeních. O dalších reprízách rozhodne zájem diváků. „Víc než inscenace je to projekt, do něhož se diváci aktivně zapojují. Mají možnost procházet různými prostory divadla i současností. Stejně jako má časopis různé rubriky, má i Rozrazil realizovaný na scéně různé podoby: frašku, dialog, performance…," říká Morávek.

S Rozrazilem se tak diváci setkají ještě před tím, než do divadla vstoupí. První část nazvaná Prolog: Krize! Krize? Krize. zaujme prostor oken Domu pánů z Fanalu směrem na Zelný trh. „Ve foyer budou prodejci Nového prostoru, které chceme do projektu zapojit. S použitím textů Peheho či Bělohradského zpracováváme téma sociálního vyloučení a fenomén nejisté práce," říká autorka scénáře jedné z částí Rozrazilu Anna Saavedra.

Po úvodní části se diváci rozdělí do čtyř skupin a každá poputuje dál vlastní „divadelní cestou." V dalších zastaveních jsou připraveny například inscenace Zatracený duše hádka s tělem, Krněnské okénko nebo Minuta hořkých pravd. Závěrečnou tečku více než tříhodinového představení učiní inscenace Finále Česká vize. Scénář napsali Vladimír Morávek a Josef Kovalčuk s použitím textu Ondřeje Novotného, myšlenek autorů České vize a Karla Havlíčka Borovského, T. G. Masaryka, Karla Čapka a Václava Havla.