Na festival do Avignonu a nedalekého Villeneuve letos přijelo tisíc souborů z celého světa. A bylo mezi nimi i Divadlo Husa na provázku, které zde jako jediné prezentovalo českou kulturu. V mezinárodním nastudování odehráli brněnští divadelníci Cirkus Havel – scénickou koláž ze všech Havlových her i jeho dalších textů.

Brněnskou premiéru měl Cirkus Havel před čtyřmi lety. O uvedení ve Francii dramatik usiloval ještě za svého života. „Plnili jsme tím přání Václava Havla, který si přál, aby se Cirkus Havel hrál v cirkusovém stanu," uvedl umělecký šéf Provázku a režisér inscenace Vladimír Morávek. Upřesnil, že do ansámblu zapojil i jedenáct francouzských studentů herectví z Lyonu.

Pro francouzský zájezd tak nakonec vznikla zkrácená verze v česko-francouzském znění s větším počtem artistických čísel. „Premiéry se 15. července zúčastnila také Dagmar Havlová, skupina The Plastic People of the Universe a delegace filmu Odcházení. K Havlově poctě připravili francouzští pořadatelé celodenní program s debatami, projekcemi, výstavami a koncerty. Četly se Havlovy hry, mluvilo se o Chartě 77 i Havlově politickém angažmá," uvedla mluvčí Divadla Husa na Provázku Martina Měšťanová.

Atmosféru festivalových dní divadelníci podrobně přibližují i ve svých zápiscích z cest. Ty jsou k nahlédnutí na webových stránkách divadla www.provazek.cz.

Mezinárodní verze Cirkusu Havel na festivalu Villeneuve en scene.

„Už čtrnáct dní dlí Provázek v Avignonu. Tedy přesněji ve Villeneuve. To je na druhé staně řeky Rhôny. Místní přitom tvrdí, že zatímco v Avignonu je to pro měštáky, ve Villeneuve je to pro avantgardu. Tedy si představte přehršel cirkusových stanů – jeden vedle druhého, obrovské množství barů, hospůdek a komediantů, kteří uprostřed louky vyslovují různá významná slova na téma Věčnost, Prozřetelnost a Radost. A uprostřed té skrumáže Provázek pořád dokola hraje Cirkus Havel," píší divadelníci.

Stěžejním datem festivalu pro ně byla právě premiéra, po níž následovala další uvedení. Dohromady Cirkus Havel odehráli desetkrát.

„Pak bylo představení Cirkusu a bylo úplně nejhezčí z těch co zatím hráli, brečet se chtělo a zas objímat někoho – monzun od moře nabral hrozné obrátky a stan se místy chvěl jakoby se měl co chvíli zřítit k zemi a Gábina Štefanová se bála – a přesto nepolevila, zavěšena několik metrů nad zemí vzhůru nohama tetelila se jako nejněžnější přízrak," vzpomínají deníkovou formou na jednu z repríz členové souboru.

A pokračují slovy. „Po představení pak jako vždycky navázal koncert Sex Beatles – Václavu Havlovi na počest a taky že Pravda a láska je silnější než lež a nenávist. Stan už zase praskal ve švech a všichni tančili a objímali se a zpívali se Sex Beatles."

Do Francie Divadlo Husa na provázku zamířilo 7. července, zpět se vrátilo v sobotu. S hostováním v zahraničí má divadlo bohaté zkušenosti, do ciziny vyjíždělo ještě před rokem 198. „Letošní akce patří k těm největším celé bohaté historie Husy na provázku. Myslím, že mezi českými činoherními divadly jsme nejvíce cestujícím souborem," uvedl dlouholetý dramaturg a stávající ředitel Centra experimentálního divadla Petr Oslzlý.

Ve Francii divadlo navázalo kontakty, jež se pokusí uplatnit při dalších cestách. „Bude to ale náročné. Obsazení Cirkusu Havel je velmi početné," poznamenal Oslzlý. Dodal, že zatím se rýsuje zářijová cesta do francouzského Rennes s inscenací Prase.

Česko-francouzskou verzi Cirkusu Havel možná zhlédnou i brněnští diváci. Uvažuje se o zařazení inscenace do programu festivalu divadelních škol Setkání/Encounter.