Tvořit z vnitřního přesvědčení, bez vedlejšího kalkulu a postupně odhalovat divákům nejrůznější kulturní aktivity, si určili za cíl členové souboru Onion Picnic. Historii i současnost tohoto nového brněnského divadla přibližuje dnešní díl seriálu o malých scénách jižní Moravy.

Soubor Onion Picnic vznikl pod stejnojmenným občanským sdružením v prosinci 2011. „Důvod založení nového divadla byl prostý. Chtěli jsme tvořit po svém to, co chceme. Primárním popudem bylo založení občanského sdružení, které má za cíl produkci v širším kulturním rozsahu, nejen divadelních představení," přiblížil okolnosti vzniku člen divadla Slávek Bílský.

Spolu s ním tvoří soubor ještě herec Václav Hanzl. Společně se potkali například před pěti lety při hostování v inscenaci Jana Antonína Pitínského Evangelium podle Lukáše (Na rovinu!) v brněnské Huse na Provázku. „Do budoucna chceme, aby s námi na dalších projektech opět spolupracovali třeba režisér Vítězslav Větrovec nebo hudební skladatel Tomáš Vtípil," vyjmenoval Hanzl některé dosavadní spolupracovníky divadla.

Pro nově vzniklé divadlo vymysleli oba herci anglický název Onion Picnic. „Překlad spojení znamená cibulový piknik. Každá z vrstev cibule má u nás označovat rozličnou kulturní aktivitu. Zdálo se nám to neotřelé, vtipné, zvučné a milé," vysvětlil neobvyklý název Bílský.

Jako svoji první a zatím jedinou premiéru uvedli členové Onion Picnic adaptaci hry Emigranti od Slawomira Mroźka. Příběh vypráví o dvou emigrantech, egoistickém intelektuálovi a poněkud primitivním chlapovi z vesnice. Společně prožívají ve stísněném sklepním bytě srážku s realitou a konfrontaci s neviditelným světem „venku".

„Emigranty jsme plánovali asi čtyři roky. Není to ani depka ani estráda, text je bez zbytečných složitostí, přímočarý, se silnou výpovědí. Až z toho mrazí. Jsme přesvědčení, že osloví několik generací diváků," okomentoval volbu titulu Bílský.

Premiéru měli Emigranti letos v polovině dubna na sklepní scéně brněnského klubu Mýdlo, který je v Traubově ulici. „Rádi bychom v Mýdle nazkoušeli i některá další představení. Kromě toho jsme už hráli také v brněnském Kabinetu múz nebo na zájezdech v Olomouci a Břeclavi," uvedl Hanzl. Dodal, že letošní sezonu zakončí soubor Onion Picnic na konci června v Hradci Králové účastí na festivalu Divadlo evropských regionů.

Člen Onion Picnic Václav HanzlČlen Onion Picnic Václav Hanzl o Emigrantech říká:

Hra Mroźka je stále aktuální

Brno - Devětadvacetiletý Václav Hanzl si vyzkoušel hraní v několika profesionálních divadlech v Brně, Zlíně a Opavě. Momentálně je v angažmá v Národním divadle Brno, ale vedle toho si rád „odskočí" zahrát se souborem Onion Picnic. „Líbí se mně na tom ta možnost svobodně tvořit," říká rodák z Havířova.

Měl jste už předtím zkušenosti s amatérským divadlem?
Ano, v Havířově jsme s kamarády měli asi pět let improvizační divadlo Najdixicht.

V čem je pro vás jiné hraní ve vlastním souboru?
V tom, že můžeme dělat to, co chceme a jak chceme. Jsme sice limitováni finančně, ale nemusíme se podbízet. To znamená hrát „veselé bláboly" jen proto, abychom naplnili sál.

Jaký styl divadla máte rád?
Nejvíce mě láká německý inscenační způsob a minimalistické filmové herectví. Toto spojení se podle mě u nás podařilo pouze pražskému divadlu Komedie. Budiž mu země lehká!

Čím vás zaujala Mroźkova hra Emigranti, kterou uvádíte?
Byla napsána před čtyřiceti lety, ale je stále aktuální. Okolnosti jsou jiné, ale lidé jsou pořád stejní. Jedna z postav vydělává a šetří prachy, aby si časem mohla užívat klidu, ale ve skutečnosti ji těší jen peníze vydělávat. Já hraji intelektuálního, vypočítavého a samolibého ubožáka.

Brněnské divadlo Onion Picnic

* vzniklo v prosinci 2011 pod stejnojmenným občanským sdružením

* členy souboru jsou Slávek Bílský a Václav Hanzl, okruh spolupracovníků tvoří ještě režisér Vítězslav Větrovec a hudební skladatel Tomáš Vtípil

* první premiérou byla inscenace Emigranti od Slawomira Mroźka

* nejčastěji hrávají na sklepní scéně brněnského klubu Mýdlo v Traubově ulici, hostují také v brněnském Kabinetu múz

* nejbližší repríza Emigrantů je 12. června v klubu Mýdlo