Čtvrtá inscenace stávající sezony je rodinným představením. Určená je pro diváky od deseti let. „Naše úprava zachovává všechny podstatné motivy hry Tylovy, včetně těch „kouzelných", pro které je hra označována termínem dramatická báchorka," uvedl Peška.

Zároveň si podle něj inscenace všímá toho, že Strakonický dudák je také hrou o českém charakteru – se všemi jeho klady i zápory.

Josef Kajetán Tyl: Strakonický dudák
- Úprava, režie a hudba: Vlastimil Peška, výprava: Sylva Zimula Hanáková (kostýmy a loutky), Vlastimil Peška (scéna), pohybová spolupráce: Helena Dvořáková, dramaturgická spolupráce: Eva Janěková.
- Hrají: Pavel J. Riedl, Dalibor Dufek, Barbora Dobišarová, Zdeněk Ševčík, Eva Lesáková, Vilém Čapek a další

Hra vypráví o mladém dudákovi Švandovi, který se chce oženit s Dorotkou. Ale protože je chudý a nemá rodiče, nechce otec jeho milé svatbu připustit. „Švanda se rozhodne odejít do světa a tam si vydělat rychle peníze – hrou na dudy. S tímto reálným příběhem a prostředím českého venkova se prolíná prostředí pohádkové, kouzelné a tajuplné. Švandovou matkou je totiž polednice Rosava, která chce synovi pomoci ke štěstí a vyprosí na panovnici nad vílami a divými ženami kouzelnou moc pro jeho dudy i to, aby ho mohla ve světě provázet, i když nesmí prozradit, kdo je," přiblížil děj Peška.

V brněnském nastudování se diváci navíc dočkali postavy Opovědníka ve ztvárnění Viléma Čapka, jehož promluvy děj posouvají vpřed.

Kostýmy a loutky k inscenaci navrhla Sylva Zimula Hanáková, scénu vytvořil Vlastimil Peška. „Je to systém dvanácti ráhen, na nichž jsou zavěšeny kulisy," doplnil Peška.

Další premiérou v Radosti bude do konce inscenace pro nejmenší diváky Kao a Maki. Autorkou scénáře a režisérkou je Janka Ryšánek-Schmiedtová. „Jednoduchý příběh je vystavěn jako zážitky pro malé diváky – a to skrze světelné, loutkové i hudební triky. Děj doplní živá hudba," uvedla režisérka.

Děj této loutkové pohádky vypráví příběh dvou medvědů: Kao potká Makiho a oba jsou rádi, že potkali kamaráda. „Prožívají spolu další příhody ve zbytku dne," podotkla Ryšánek-Schmiedtová s tím, že tato pohádka bude určená dětem od jednoho roku.

V letních měsících se pak diváci v Brně dočkají cyklu Před paravánem, v němž si divadlo bude zvát zajímavé hosty. A od konce května čeká Radost hostování ve Valticích, kde brněnský soubor uvede pětadvacet pohádkových představení.