Základem inscenace je groteskní horor Edgar. „V naší inscenaci se setkávají dva Klímovy texty: Edgar, a navíc je do hry je vložena rozsáhlá pasáž z Klímovy povídky Jak bude po smrti, jejímž průvodním motivem je tajemná věta I obešel já polí pět," vysvětlil vznik názvu režisér Derfler. Doplnil, že inscenace by měla být trochu k zamyšlení a zároveň trochu zábavná.

Hlavní roli Edgara ztvární člen HaDivadla Jiří M. Valůšek, umrlce Benedikta Jan Mazák z Městského divadla Brno nebo Michal Bumbálek z Národního divadla Brno. Dále hrají Hana Kováříková, Milada Vyhnálková či studenti Janáčkovy akademie múzických umění. „Představí se v rolích přízraků, které jsme do hry přidali," doplnil Derfler.

Filozof a spisovatel Klíma žil v letech 1878 až 1928. Svými díly i životními postoji boural estetické a etické normy a kritizoval vše průměrné. K jeho nejznámějším pracím patří filozofické dílo Svět jako vědomí a nic, román Utrpení knížete Sternenhocha a drama Lidská tragikomedie. „Čtvrteční premiéra je již vyprodaná, nejbližší jsou 5. a 11. června," uvedla tajemnice Divadla U stolu Vanda Košuličová.