Po Lorcově Krvavé svatbě bez flamenca a mantil nastudovala činohra jedno z nejslavnějších antických dramat – Sofoklovu Antigonu. A slovenský režisér Martin Čičvák slibuje civilně podaný příběh.

„Nešlo nám o to udělat barbarskou ani punkovou Antigonu, ani jsme se nepokoušeli děj aktualizovat. Snažili jsme se o objektivní pohled na ženu, která chce pochovat bratra pomocí moderních divadelních prostředků,“ vysvětlil své pojetí příběhu Oidipovy dcery Antigony Čičvák. Podle jeho slov je její bratr Polyneikes člověkem, který rozpoutal holocaust.

„Navzdory tomu Antigona cítí povinnost pochovat ho,“ uvedl Čičvák. Antické drama převedl do slovenštiny Ľubomír Feldek, společně s Čičvákem potom text přebásnil do češtiny a upravil. „Náš překlad je srozumitelný a hybný,“ myslí si Čičvák. Titulní roli Antigony ztvární Eva Novotná, která přesvědčivě excelovala jako hlavní ženská postava v Krvavé svatbě. Vedle ní ve hře účinkují Zdeněk Dvořák jako Kreón, Dana Pešková v roli Eurydiky, Erika Stárková jako Isména, Václav Vašák jako Haimón a další. Slepého věštce Teiresia ztvární Jaroslav Dufek.

„Hra se odehrává tady a teď, v kulisách státního pohřbu,“ rámuje děj prostorově a časově režisér, který antické drama inscenoval zatím pouze jednou. „Byl to Oidipus ještě během studií,“ prozrazuje Čičvák, který v minulém týdnu oslavil dvaatřicáté narozeniny. Antigona je pro režiséra dramatem, ve kterém se ukazuje síla ženy.

„Uvedu příklad. Jedné paní v garáži auto zavalilo manžela. A ona to auto nadzvedla. Nikdy potom to už nedokázala. Hra je o síle, která se v ženě bere, a nikdo neví, odkud,“ říká Čičvák. S Národním divadlem mladý režisér spolupracuje dlouhodobě. Naposledy v Brně nastudoval hru Tisíc a jedna noc v listopadu 2005.