Tři minipříběhy s tématem víno a Miroslavem Donutilem v hlavní roli natáčí v těchto dnech Česká televize na jižní Moravě. V Pavlově na Břeclavsku točil včera štáb režiséra Zdeňka Zelenky část triptychu Tři plus jedna, povídku s názvem Cyklostezka.
„Chlapi v hospodě se rozhodnou, že ožení svobodného vinaře Dušana. Ten loví za vinicí kolemjedoucí osamělé cyklistky a ostatním se posmívá, že jsou ženatí paroháči,“ popsal základní zápletku televizní povídky autor scénáře Miroslav Sovják. Miroslav Donutil hraje právě Dušana.
„Je to takový zvláštní týpek. Postava vinaře, který číhá na vinici a loví tam baby, je dynamická, přitažlivá a příjemná, i když ne všechno se mu podaří,“ vyjádřil se ke své postavě Donutil.

Dušanovy hospodské kumpány a „ženaté paroháče“ hrají Oldřich Vlach a Pavel Zedníček. Prostor dostali i brněnští herci z Divadla Husa na provázku – cyklistky hrají Gabriela Štefanová a Dita Kaplanová, roli hospodského ztvárnil Jiří Vyorálek.
„Herečky jsme vybírali s panem režisérem společně po zralé úvaze. Myslím, že jsme vybrali dobře,“ komentuje výběr hereček do rolí „sexuchtivých cyklistek“ Donutil.

Podle Sovjáka je práce scénáristy náročná. „Je to velmi limitující. Nemůžu Mirkovi Donutilovi napsat roli štíhlého třicátníka. Obvykle se napíše postava, a potom se pro ni hledá nejvhodnější herec. Tady je to naopak,“ říká Sovják.

Dramaturg pořadu Tři plus jedna Bedřich Ludvík podotkl, že hlavní protagonista většinou s přijetím role nedělá problémy. „Hlídá si ale, aby nebyl za úplného pitomce. Někdy ho musíme trošku přesvědčovat, že nemůže být pořád jen švihák a intelektuál,“ říká Ludvík.
V triptychu o vinařích, který se bude na obrazovkách České televize vysílat den před Štědrým dnem, vystřídá Donutil opravdu pestré charaktery. Vedle proutníka Dušana ztvární také moravského vinaře a obchodníka Viktora Koníčka. V povídce s pracovním názvem Indiánské víno začne neúspěšný vinař prodávat pod tímto názvem své víno, které prý zázračně posiluje sexuální apetit i potenci. „Nakonec se ale ukáže, že Indiánské víno je výborné hlavně v boji proti škrkavkám u psů,“ usmívá se scénárista Sovják.

V Indiánském víně se v roli vinařova synka objeví i Donutilův vlastní syn Martin. „Studuje teď druhým rokem konzervatoř a jsem rád, že se občas někde objeví. Možná o něm jednou někdo napíše, že otec Martina Donutila byl taky herec,“ žertuje Donutil senior.
V poslední povídce z vánočního Tři plus jedna si člen činohry pražského Národního divadla zahrál docenta z hlavního města, kterého o dvacet let mladší „děvčica z Moravy“ přiveze ukázat svým rodičům. Třikrát rozvedený docent je zprvu přijat rozpačitě, ale pak se ledy prolomí a docent si ve sklípku a na vinici začne rozumět s tatíčkem.

„Nejdřív jsme mysleli, že Donutil bude hrát otce dívky, ale on trval na docentovi〜­milen〜ci,“ uvedl Ludvík. Role otce zbyla Svatopluku Skopalovi, moravskou dívčinu hraje herečka Divadla Rokoko Hana Vagnerová a její matku Simona Postlerová.
Česká televize sice pro pořad Tři plus jedna natáčí díl Vinaři, televizní diváci ale ještě neviděli předcházející díl čtvrtletníku s tématem Sázky. Ten se na obrazovky dostane 30. září v osm hodin večer na ČT1.