Známý herec Miroslav Donutil a jeho syn Martin se v příští divadelní sezoně setkají na jednom jevišti. Umělecký šéf brněnské Husy na provázku Vladimír Morávek je totiž společně obsadil do vlastní verze Shafferovy hry Amadeus. K souboji obou herců tváří v tvář v rolích hudebních skladatelů Mozarta a Salieriho dojde premiérově příští rok v březnu. Miroslav Donutil se tak vrátí na Provázek poprvé od svého odchodu do Prahy v roce 1990, navíc symbolicky ve výroční 45. sezoně divadla.

Příběh o rivalitě hudebních skladatelů Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho přitom režisér Morávek původně připravoval už loni pro pražské Divadlo na Vinohradech. Po odvolání uměleckého šéfa Martina Stropnického ale tehdy nové vedení v čele s nastupujícím ředitelem Tomášem Töpferem inscenaci zakázalo jen pár týdnů před začátkem zkoušek. „Po všech těch trapnostech a mediálních skandálech jsem postupně dostal několik nabídek uvést Amadea v různých divadlech po republice. Nakonec jsem se ale ze všech omluvil, protože jsem dospěl k tomu, že Amadeus je výsostně provázkovské téma a dostatečně si na něj věřím s naším souborem," vrátil se k původní anabázi okolo vzniku inscenace umělecký šéf Husy na provázku a současně režisér Vladimír Morávek.

V Brně však Morávek uvede Amadea v úplně jiném pojetí, než které plánoval pro Prahu. „Bylo by to totiž jako oblékat kabát po mrtvém. U nás inscenaci pojmenujeme Amadeus a Antonio a odstartujeme jí dvoudílný projekt nazvaný Géniové a podvodníci. Ten vyvrcholí v závěru příští sezony uvedením nejnovější hry Milana Uhdeho a Miloše Štědroně. Ta stejné téma poněkud zrelativizuje a podívá se na něj jinýma očima," upřesnil Morávek.

Hlavním trumfem, z něhož chce brněnské nastudování Amadea těžit, je setkání Miroslava a Martina Donutilových poprvé na jednom jevišti ve dvou velkých hlavních rolích. „Hrajeme s tátou sice už několik let v Národním divadle v Praze ve Sluhovi dvou pánů, ale tam je to jen krátký společný výstup asi o třech větách. Tentokrát se moc těším, že poznám tátu v tvůrčím procesu už od začátku zkoušek," uvedl jedenadvacetiletý herec Martin Donutil, který v provázkovském angažmá končí druhou sezonu. Dodal, že na roli se pomalu chystá už teď poslechem Mozartovy hudby.

Miroslav Donutil si na Provázku, kde předtím strávil sedmnáct sezon, zahraje znovu po čtyřiadvaceti letech. Do pražského Národního divadla odešel v roce 1990. „Beru to od Vladimíra Morávka jako krásný životní dárek a těším se, že si s Martinem společně zahrajeme. Zároveň je v tom pro nás určitá symbolika, neboť Martin teď vlastně začíná ve stejném divadle jako kdysi já," uvedl Miroslav Donutil.

Otázka věkového rozpětí dvou generací je podle Morávka u příběhu Amadea zcela na místě. Salieri se totiž na sklonku života vinil ze smrti Mozarta, pokusil se o sebevraždu a byl umístěný do léčebny pro choromyslné. Tam mladému knězi vyprávěl svůj životní příběh. „V monolozích se tak vrací do doby, kdy byl sám mladý. Mirek je výborný psychologický herec, takže se těším na tu vzrušivou atmosféru, kdo koho vlastně přehraje. Půjde o dialog dobra a zla, Boha a ďábla a geniality a průměrnosti," naznačil pojetí Morávek.

Sezonu 20132014 nazvali tvůrci souhrnně Duha v Brně, čímž chtějí dát najevo, že ji dramaturgicky rozklenou v širokém spektru. V roce 45. výročí Husy na provázku dojde také k návratu dvou výrazných režisérských osobností spjatých s jeho historií: J. A. Pitínského a Evy Tálské.

Premiéry sezony 2013 – 2014

Simona Petrů: P-Š-T! aneb POHÁDKÁŘI – režie: Anna Petrželová, premiéra: 15. listopadu 2013

J.A. Pitínský: BETLÉM aneb PŘEVELIKÉ KLANĚNÍ SOTVA NAROZENÉMU JEZULÁTKU – režie: Vladimír Morávek, obnovená premiéra: 8. prosince 2013

Peter Shaffer, Miloš Forman, Vladimír Morávek: AMADEUS A ANTONIO (1. díl projektu DHNP Géniové a podvodníci) – režie: Vladimír Morávek, premiéra: 14. března 2014

Eva Tálská: HORY DOLY – režie: Eva Tálská, premiéra: 18. května 2014

J.A. Pitínský: MATKA – režie: J.A. Pitínský, premiéra: 7. června 2014

Milan Uhde, Miloš Štědroň: AMADEUS V BRNĚ aneb MOC ART (2. díl projektu DHNP Géniové a podvodníci), režie Vladimír Morávek, premiéra: 29. srpna 2014 v amfiteátru v Řevnicích