Překvapivá rozhodnutí, úřední šachy, prudká slova, ale také taktizování. Tak v pondělí začala další kapitola letitých sporů o Slovanskou Epopej. Krumlovští úředníci vyhověli žádosti advokátů Muchovy rodiny a zakázali, do rozhodnutí soudu, stěhování pláten. Pražský radní Pecha jejich postup označil za absurdní a pohrozil vymáháním milionové škody. Dnes se kvůli Epopeji mimořádně sejdou i krajští radní.

„Jsem přesvědčen, že městský úřad jednal v dobré víře, podle správního řádu a že jeho rozhodnutí obstojí. Smyslem rozhodnutí je zachovat klidový stav, dokud soud nerozhodne o tom, komu plátna patří a smí s nimi nakládat,“ řekl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý. Zdůraznil přitom, že o věci rozhodovali úředníci pověření výkonem státní správy, nikoli zástupci městské samosprávy.

Překvapivé rozhodnutí přišlo den poté, co proti stěhování protestovaly v Krumlově stovky lidí z města i okolí. Podání advokátů Johna Muchy a dalších malířových příbuzných staví na tom, že umělec sice věnoval Epopej národu zastoupenému metropolí, ovšem za podmínky zbudování zvláštního pavilonu právě pro trvalé vystavení dvaceti rozměrných pláten.

„Smlouva mezi magistrátem, Muchou a jeho mecenášem Cranem je tedy sice platná, ale neúčinná,“ přiblížil argument, který přesvědčil krumlovské úředníky, starosta Mokrý.

Zástupci magistrátu ovšem stejné dokumenty užívají k podložení tvrzení, že Praha díla fakticky získala od amerického mecenáše, který Muchu podporoval a Mucha, natož jeho potomci, k dílu žádný právní vztah nemají.

„Rozhodnutí krumlovského úřadu je absurdní. Reagoval na jakési podání, že kdosi možná jednou podá žalobu na určení vlastnictví Epopeje. Celou věc nyní studují právníci. Proti rozhodnutí se ale v každém případě odvoláme, to je naše povinnost,“ sdělil pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha. Podle něj je nyní Epopej v Krumlově bez právního důvodu a není pro ni zajištěno vůbec nic.

Právníci magistrátu zřejmě nejprve napadnou rozhodnutí krumlovské radnice na krajském úřadě.

Dnes se budou Epopeji věnovat krajští radní. „Po pondělních neuvěřitelných výrocích pražského radního pro kulturu o nutnosti přestěhovat Epopej z údajně nedůstojného zchátralého zámku v Moravském Krumlově se k celé věci jasně a jednoznačně vyjádří krajská samospráva,“ řekl hejtman Michal Hašek.

Radní Pecha nechtěl předjímat, zda nynější krok Krumlova zvrátí plán magistrátu koncem září Epopej dočasně vystavit ve Veletržním paláci. „To ukáže další vývoj. Smlouvy máme podepsané, stěhování vysoutěžené, výstavní prostory zajištěné. Pokud se ukáže, že krumlovský úřad udělal chybu, pak budeme samozřejmě vymáhat náhradu škody v řádu milionů korun,“ varoval Pecha.

Starostu Mokrého výroky radního nevyvedly z míry. „Epopej byla v Krumlově bez právního důvodu od roku 1970 do roku 1999 a ochrany požívala a požívat jí bude i teď. Pokud jde o náhrady, nevím, zač by chtěli miliony. Práce restaurátorů nezačaly, stěhováci si prohlédli bedny a účet za jejich cestu z Brna do Krumlova a zpět bychom ještě přinejhorším unesli, “ podotkl Mokrý.

John Mucha krumlovské rozhodnutí ocenil. „Je to velmi pozitivní zpráva, kterou velice vítám jako další krok na cestě k zajištění důstojné budoucnosti Epopeje. Dokud pro ni v Praze nebude stát důstojný stánek, měla by zůstat na místě, které je pro ni správné a to je dle mého mínění Moravský Krumlov,“ sdělil malířův vnuk. Současně potvrdil, že jeho advokáti chystají žalobu na určení vlastnictví slavného cyklu.

„Děláme to proto, abychom objasnili mnohé otazníky, které se v této kauze vynořují. Stále jsme ale zcela otevřeni konstruktivní diskusi. To z naší strany není známka slabosti. Chci se totiž dožít toho, že v Praze bude stát důstojný pavilon pro Slovanskou epopej,“ zdůraznil Mucha.

Moravskému Krumlovu v polovině července vypršela zápůjční smlouva s Galerií hlavního města Prahy. Metropole ji Krumlovu opakovaně prodlužovala. Včera měli pracovníci galerie začít prvních pět pláten balit k převozu.