Jedenáct večerů, deset přizvaných kapel. A mezi nimi hudebníci z Brazílie, Irska nebo Slovenska. To nabídne patnáctý ročník festivalu Etno Brno, který začne v úterý v klubu Stará pekárna.

První z koncertů patří Adrianu Trindadovi a kapele Los Quemados. Podtitul večera zní: Brazilská noc plná samby s fantastickým zpěvákem a jazzovou kapelou. „Trindade pochází z brazilského města Porto Alegre. Má za sebou řadu významných festivalů v Evropě a hrál v proslulých jazzových a world music klubech. Los Quemados zase hrají fusion, tedy peprnou směs jazzu s prvky funky, latiny, afro hudby a bopu," říká hlavní organizátor festivalu Jiří Švéda. A upřesňuje, že Antonio Trindade a Los Quemados v Brně zítra vystoupí u příležitosti svého čtyřtýdenního turné po České republice.

Keltskou hudbu do Brna přiveze irský písničkář vystupující pod jménem J. Eoin. Na Staré pekárně vystoupí příští úterý. Žánrové pokračování pak v listopadu obstará česká skupina Bran, která pro velký zájem fanoušků vystoupí dvakrát po sobě. A na každém z koncertů pokřtí své nové CD. „Album opět přináší hudbu keltské Bretaně tradiční tance a písně s mystickým nádechem, ovlivněné starými bretaňskými legendami, dobrodružstvím, melancholií zpěvů moře," říká člen kapely Robert Fischmann. Dodává, že bran v bretonštině znamená havran, tedy posla z keltských legend.

Křest nového alba má v plánu také dnes už legendární kytarová skupina Živé kvety. Kapela v čele se zpěvačkou Luciou Piussi vznikla v devadesátých letech v bratislavském divadle Stoka. „Živé kvety nehledají nová, módní hudební zákoutí. Hrají obyčejný, řízný bigbít s množstvím melodických nápadů. Hudba ale možná ani není tím nejdůležitějším: kapele sice nechybí rockový tah na branku a punková energičnost, ale zcela zásadní složkou projevu jsou velmi osobní či naopak společensky angažované texty Lucie Piussi," říká Švéda a dodává, že cíl festivalu je podobný jako u předchozích ročníků. „Chceme posluchačům nabídnout možnost poznat něco neznámého a obohacujícího. Je to ale zároveň složitá a pomalá pouť k toleranci a multikulturní společnosti," říká Švéda.

Vstupenky na jednotlivé koncerty stojí v předprodeji od 90 do 120 korun, lístek na místě před začátkem pak od 130 až 160 korun. Permanentku na celý festival pořadatelé nabízejí za 450 korun.

Etno Brno 2012 - série koncertů etnické hudby a world music

Místo: klub Stará Pekárna, Štefánikova 8, Brno

- 2. října: Adriano Trindade & Los Quemados (Brazílie /Česká republika, salsa & samba)

- 9. října: J. Eoin Band (Irsko/Česká republika, keltský písničkář s kapelou)

- 25. října: Trio de Janeiro (etnojazz)

- 1. listopadu: Živé kvety (SR)

- 8. listopadu: Neočekávaný dýchánek (etnošraml)

- 15. listopadu: Tubabu (západoafrické rytmy)

- 20. a 21. listopadu: Bran (keltská hudba, dva koncertní večery, křest nového alba)

- 29. listopadu: Ahmed má hlad (balkán a východní Evropa)

- 6. prosince: Hoochie Coochie Band (Mississippi delta blues)

- 13. prosince: Taliesyn (keltská hudba)