Organizátoři letošní hosty vyzvali, aby zahráli alespoň pár skladeb od Psích vojáků či Velvet Underground. „Právě Filip Topol je s festivalem spjatý. Dočkáme se například písní Psích vojáků Chce se mi spát od Plastiků, písně Žiju od Už jsme doma, Černé sedlo zahraje Echt! a Hospoda zazní ve společném podání Krch-off a Pavla Zajíčka. Zuby nehty zase připravily vlastní verzi písně Marylin Monroe, a to pod názvem Jean-Paul Belmondo," uvedl produkční festivalu Jiří Jabůrek. Dále doplnil, že Lou Reeda a Velvet Underground připomene česko-německé duo Andrej Polanský a Emül Langman nebo pak v závěru festivalu skupina All Tomorrow Parties.

Také letos se hudební program Eurotrialogu rozprostře do dvou dní. Hlavní dění tradičně hostí mikulovský amfiteátr a spolu s hudbou festival zpestří i další akce v Mikulově. „Věříme, že navážeme na vše dobré, co se nám podařilo vybudovat v předchozích letech. Stále se snažíme potěšit hlavně ty hudební fanoušky, kteří svou alternativu nehledají jen v televizi. Naše motto zní: žádná pop-music. Žádný mainstream, žádné kolotoče. Jen hudba, za kterou stojí za to přijet," vysvětlil dramaturg Romek Hanzlík.

Většina účinkujících se na festival vrací pravidelně a má zde téměř domovské zázemí. „Festival nepopulární hudby je příznačný tím, že člověk může jít na cokoli, i když to nezná, a v devětadevadesáti procentech se nezklame. Vždy uvidí a uslyší něco zajímavého," říká s úsměvem Miroslav Wanek z Už jsme doma.

K pozvaným hudebníkům letos patří také skupina Zapaska z Ukrajiny. „Zejména ve spojitosti s aktuálním děním na Ukrajině je to pozvání víc než příhodné," doplnil Jabůrek. Dále návštěvníci v programu najdou například jméno Ivy Bittové či Vladimíra Václavka. „Záměrně opomíjíme střední hudební proud a věnujeme se okrajovým žánrům. A právě okrajové žánry patří paradoxně k českým vývozním artiklům, včetně skupiny Už jsme doma, Ivy Bittové či Plastic People," poznamenal Jabůrek.

Právě hudba, v níž nepřevažuje podbízivost, ale touha sdělit svá poselství, dostává podle pořadatelů na Eurotrialogu prostor – na rozdíl od jiných festivalů. „V České republice i na Slovensku existuje spousta vynikající hudby, která se nedostane do rádií a televizí. My toto hudební podhoubí pečlivě sledujeme a nejvýraznější počiny zveme na festival. Nemusí se jednat jen o zavedená jména, ale i o nové autorské talenty, jejichž čas možná teprve přijde," dodal dramaturg Hanzlík.

Vstupenky na festival Eurotrialog Mikulov lze koupit v předprodeji i na místě, děti do patnácti let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma.

Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov: 22. a 23. srpna v prostoru amfiteátru

Vystoupí: Payanoia, Pohlavní nádraží, Krch-off Band, Už jsme doma, Echt!, The Plastic People of the Universe, Longital, Radost, BBP, Andrej Polanský wtf Emül Langman, Houpací koně, Iva Bittová, Vladimír Václavek & Čikori, Korben Dallas, Zuby nehty, Znouzectnost, All Tomorrow, Parties, Zapaska a další

Vstupenky: permanentka 430 a 550 Kč (v předprodeji, na místě)