Letošní, šestnáctý ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest v Brně nepřekvapí. Příznivci kinematografie se v kinech Art a Scala dočkají toho nejlepšího, co festival nabízí již v těchto dnech v Praze. Ta hostí stěžejní část Febiofestu.

„Brněnská kina Art a Scala uvedou od šestého dubna celkem devatenáct filmů. Z celkového počtu Febiofestu je to jen zlomek, pouhých devět procent. Přesto je výběr pestrý, letos jsme totiž mohli poprvé výrazně zasahovat do dramaturgie a vybírali jsme snímky z různých filmových kategorií,“ uvedl ředitel brněnské části festivalu Daniel Zásměta.

Tragikomický úvod

Brněnská část Febiofestu začne šestého dubna, a to v kině Scala. „Při slavnostním zahájení bude uveden slovenský film Muzika režiséra Juraje Nvoty. Snímek z festivalové sekce Panoráma světového filmu je tragikomedií. V konfliktu probouzející se svobodné vůle jednotlivce s normalizační podlézavostí a zbabělostí většiny hraje Luboš Kostelný, Táňa Pauhofová nebo Jan Budař,“ přiblížil úvodní snímek ředitel Febiofestu Fero Fenič, který se slavnostního zahájení v Brně také zúčastní.

Letošní Febiofest do značné míry poznamenala i ekonomická krize. „Šestnáctý ročník vznikal za zcela jiných podmínek, měli jsme nejnižší rozpočet za posledních pět let. Přesto je rozsah programu a počet regionů vyšší. Nechtěli jsme diváky zklamat,“ uvedl Fenič.

Mezi dalšími filmy, na které se mohou Brňané těšit, bude například „fotografický“ film Wima Wenderse Přestřelka v Palermu, přepis Pucciniho opery La Boheme, ironická biografie Jeana Clauda Van Damma nebo polodokumentární film o bezdomovcích, kteří založí fotbalovou jedenáctku. „Velkým překvapením je film Magnus, který loni získal hlavní cenu Febiofestu. Dostal Cenu diváků, i když je velmi ojedinělý a zcela netradiční,“ prozradila programová ředitelka festivalu Hana Cielová o estonsko-britském snímku, který v Brně promítne kino Scala.

Titulky pro všechny

Změnou budou oproti předchozím ročníkům titulky, kterými jsou opatřeny všechny filmy, a pořadatelům tak odpadne starost se zapůjčováním sluchátek. Znělku na hlavní festivalový motiv opět zpracoval Noro Držiak. Kromě Prahy a Brna hostí Febiofest šest měst v České republice a další na Slovensku.

Vstupné na všechny filmy je jednotné, sedmdesát devět korun. Předprodej byl zahájen již včera a kromě zakoupení lístků na pokladně nabízí Brněnské kulturní centrum i rezervaci přes internet.