Dvanáct jmen, dvanáct fotografických sérií podkreslených hudbou. Již posedmé v Brně odstartuje festival Fotojatka založený na promítání ozvučených fotosérií světových i českých autorů. Do výběru letos pořadatelé zařadili mrazivý dokument, rentgenové snímky i humor.

Fotojatka v pátek hostí Velký sál Artu, a to od šesti hodin večer. „Program jsme rozdělili do dvou bloků. Každý z nich potrvá asi hodinu a čtvrt a oddělí je přestávka," říká ředitel festivalu Martin Šálek. Počet stávajících dvanácti prezentací je podle něj ideální. „V minulých ročnících to bylo i čtrnáct či patnáct autorů, ale to už je na diváky opravdu moc. Už i tvorba dvanácti člověka zahltí a jsou to fotojatka," říká s úsměvem Šálek, a odkazuje tak k vzniku názvu festivalu.

Stejně jako v loňských letech představí i letošní ročník festivalu zvolené fotografy v premiéře. Dokumentární tvorbu tentokrát zastoupí světově uznávaní fotožurnalisté Sergej Maximišin z Ruska či Tomasz Tomaszewski z Polska. Přímo osobně se v Brně přehlídky zúčastní klasik české dokumentární a konceptuální fotografie Jiří Hanke.Nick Veasey fotografuje pomocí rentgenu, jehož paprsky pronikají pod povrch každodenních věcí.

„Lidem je známý hlavně díky svému časosběrnému cyklu Pohledy z okna mého bytu, vytvořil ale i řadu portrétních, dokumentárních a konceptuálních sérií. Na Fotojatkách uvede výběr z černobílých snímků Kladna a jeho obyvatel, což je autorův subjektivní portrét z období 70. a 80. let," upřesňuje Šálek s tím, že Hankeho cyklus příznačně doplní píseň Kladno od skupiny Yo Yo Band.

Na základě tipu diváků pořadatelé do programu zařadili rentgenové snímky Nicka Veaseye z Velké Británie. „Už více než deset let je tento samouk ojedinělým úkazem světové fotografie. Jakoby si vzal k srdci heslo, že každá dobrá fotografie ukazuje víc než jen povrch. Pomocí rentgenů se tedy dívá pod povrch věcí – od plastového kelímku po Boeing i s hangárem," říká Milan Krištůfek z přípravného týmu festivalu.

Druhým hostem dnešního večera se stane Jan Langer, někdejší fotoreportér brněnského Deníku Rovnost. Divákům představí svůj cyklus Století, v němž porovnává archivní portréty. „Většina z těch, které jsem oslovil, se shoduje v tom, že s rostoucím věkem stárneme rychleji, až nakonec život uplyne v okamžiku. Čas se tedy smrskává stejně jako tváře starých lidí. Zajímalo mě, co se na člověku za tak dlouhou dobu – a přesto v tak krátkém zlomku času – změní a co v něm zůstane. Zajímalo mě také, jak moc tíží samota stáří a jaké vzpomínky zůstanou ve stoleté mysli," přibližuje svůj záměr autor.

Z dalších cyklů program doplní například obydlené krajiny na pomezí města a přírody od Alexandra Gronskyho nebo postapokalyptické vize Johanna Ryno de Weta zJihoarické republiky. Chybět nebudou ani humorně laděné práce, například v podání hvězdy street fotografie Matta Stuarta z Velké Británie.

Fotojatka 2013 v Brně

29. března, do 18.00 hodin v kině Art (sál přístupný už od 17.00 hod.)

Program:

Jiří Hanke – výběr z černobílých snímků Kladna a jeho obyvatel (subjektivní portrét tohoto města 70. a 80. let)

Alexander Gronsky – série Pastoral a The Edge (Okraj) zabývající se neobydlenými oblastmi Moskvy

Nick Veasey – snímky pořízené rentgenem, Sergej Maximišin – Série Poslední impérium (The Last Empire)

Johann Ryno de Wet – cyklus Underland (strach z konce, ze smrti, strach z katastrofy)

Tomasz Tomaszewski – sérii černobílých fotografií Hod kamenem, Jan Langer – Století (porovnávání archivních portrétů)

Matt Stuart – tzv. street photography

Akos Czigany – cyklus Skies (Oblohách)

Donald Weber – Interrogations (snímky ukazující hranice v chápání Moci), Cecylia Malik – 365 stromů (projekt, kdy fotografka každý den vyšplhala na jiný strom)

Jiří Turek – cityLAB (snímky z ulic nejen evropských měst)