Tmavomodrý festival pořádá Turistické informační centrum města Brna po třiadvacáté. Letos se jeho program rozroste hned do tří míst: na náměstí Svobody, do Sálu Břetislava Bakaly a do nedávno znovuotevřené Hvězdárny a planetária Brno. „Od roku 1990 se každoročně sjíždí do Brna kolem sto padesáti účastníků s různými vadami zraku, kteří se představí při několika koncertních vystoupeních," upřesnila složení účastníků Helena Huláková z pořádajícího Turistického informačního centra města Brna.

Bezmezný tanec

Festivalové dění odstartuje dnes od čtyř hodin odpoledne happening na náměstí Svobody. Diváci uvidí „bezmezný" tanec organizovaný občanským sdružením Bezmezí nebo ukázky výcviku vodicích psů.

Oficiální zahájení přehlídky obstará zítra v podvečer v Sále Břetislava Bakaly vystoupení brněnského Divadélka Fortel, které už přes deset let spolupracuje s občanským sdružením Nová Akropolis.

„V souboru vedle sebe působí nevidomí s herci bez handicapu, takže dochází k oboustranně prospěšnému obohacení. Při letošním ročníku festivalu odehrají dvě brněnské pověsti s názvy Brněnské kolo a Tři hádanky," přiblížila netradiční divadelní soubor jedna z organizátorek Tmavomodrého festivalu a současně místopředsedkyně občanského sdružení Bezmezí Lenka Pláteníková.

Festival vyvrcholí pozítří. Nejprve nabídne od odpoledne veřejnou přehlídkou koncertních vystoupení dětí a studentů se zrakovým postižením v Sále Břetislava Bakaly. „Návštěvníci se mohou těšit na všechny hudební žánry, hru na nástroje, sólový i sborový zpěv," uvedla Eva Nyklová z Turistického informačního centra města Brna.

Večer naváže program jednou z novinek letošního ročníku. Koncert nazvaný Hvězdy ve tmě ve velkém sále Hvězdárny a planetária Brno láká diváky pod umělou hvězdnou oblohu a na netradiční hudební dramaturgii. „Hvězdami koncertu budou herečka a zpěvačka Eva Vrbková, ke které se jako host připojí ještě nevidomý klavírista Anton Mészárosz," vyjmenovala účinkující koncertu Pláteníková.

Součástí Tmavomodrého festivalu je tradičně i doprovodný program. Letos láká na dvoudenní výstavu kompenzačních pomůcek, které si zájemci mohou na místě rovnou i vyzkoušet. „Patří mezi ně například klapky na oči, bílá hůl, indikátor barev, indikátor hladiny pro nalévání vody nebo simulační brýle pro simulaci těžkého zrakového postižení," vyjmenovala pomůcky Pláteníková.

Sobotní program nabízí také setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky, prezentaci škol výcviku vodicích psů a letos nově také jarmark arteterapeutických dílen.

„Největší zájem nevidomých bude zřejmě o rady související s novou sociální reformou," odhadla Hana Bubeníčková, ředitelka společnosti pro nevidomé Tyflocentrum, které festival spolupořádá. Dodala, že v databázi brněnského Tyflocentra je podle Bubeníčkové registrováno šest set nevidomých nebo těžce zrakově postižených lidí, z nichž asi čtyři sta společnost ročně obslouží.

Nová reforma

Novinkou pro nevidomé a slabozraké od letošního roku je, že si musí zaplatit část nákladů na kompenzační pomůcky. Například výcvik vodicího psa stojí dvě stě tisíc korun a nevidomý z toho zaplatí dvacet tisíc korun.

„Myslím, že tohle opatření povede k tomu, že lidé začnou zvažovat, jakou pomůcku zvolí. Poradenská centra však lidem s výběrem kompenzačních pomůcek co nejvíce pomohou. Letošní Tmavomodrý festival tak vhodně poslouží právě i k rozšíření těchto informací," uvedla Bubeníčková.

Všechny akce z programu Tmavomodrého festivalu jsou zdarma. „Jedinou výjimkou je koncert Evy Vrbkové na Hvězdárně. Vstupenky na něj stojí osmdesát korun v předprodeji, na místě potom o deset korun více. Studenti, důchodci a zdravotně postižení mají slevu," upřesnila ceny vstupného Huláková.

Festival Tmavomodrý svět PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE ZDE