Sedmidenní přehlídku hostí velký a malý sál kina Art. Pilotním titulem letošního ročníku je film O kuřatech a lidech od Anderse Thomase Jensena, který je považován za mistra černých severských komedií. „Se svým typicky potměšilým a lehce fekálním humorem obsadil idoly dánského filmu do něčeho, co by slabší herce nejspíš nadobro kariérně odrovnalo," uvedl vedoucí Artu Miroslav Maixner. Upřesnil, že film je na programu ve středu od šesti hodin večer, v dalším termínu pak v pondělí 18. ledna.

Očekávané thrillerové krimi Druhá šance natočila oscarová Susanne Bierová, mimo jiné podle Jensenova scénáře. „Debuty a komedii zastupuje Harold, silnou tradici filmu pro děti a mládež zase snímky Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdicí prášek, Operace Arktida a Dcera čarodějnice, který je spjatý i s českým prostředím, protože vznikal na Barrandově," uvedl Ivan Hronec, prezident mediální společnosti Film Europe, která Scandi pořádá. Doplnil, že podtitul přehlídky Severská filmová lekce je pomyslnou metou, které se snaží pořadatelé již druhý rok dosáhnout.

Podle Hronce je v České republice a na Slovensku několik severských filmových přehlídek, ale žádná z nich nepromítá aktuální filmy. „Scandi ano. V plánovaných premiérách i reprízách představíme současný severský filmový trend – už tradičně v moderní distribuční formě v nejlepších českých a slovenských kinech," doplnil ke koncepci festivalu Hronec.

K premiérám patří také katastrofický velkofilm Vlna o přírodní katastrofě ve fjordu Geiranger, který už v norských kinech vidělo přes osm set tisíc diváků. „V repríze uvedeme několik výjimečných skandinávských filmů z minulého roku – O koních a lidech, Boj sněžného pluhu s mafií, Vyšší moc, Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě a 1001 gramů," upřesnil k programu Hronec.

Spolu s přehlídkou Scandi pořádá společnost Film Europe také v Brně již zavedený festival Be2Can – přehlídku soutěžních filmů z Cannes, Berlinale a Benátek.

Festival Scandi v Artu potrvá do úterý příštího týdne a každý film kino uvede ve dvou termínech. „Vstupenky na festivalové projekce stojí sto korun do malého sálu, sto dvacet korun do sálu velkého. Studenti a důchodci mají slevu. Lístky lze koupit na pokladně kina v Cihlářské ulici před začátkem projekce nebo on line přes webové stránky kinoartbrno.cz," upřesnila ke vstupenkám mluvčí Artu Kristina Ketmanová.

Milan Šimánek z kina Art vysvětluje, proč jsou severské filmy u nás oblíbené. Říká:

Humor Anderssona či bratří Kaurismäkiů vychází z pekelného kotle Bible

Brno – Zatímco loni festival Scandi v Brně nabídl téměř samé premiéry, letos jsou to reprízy nejvýznamnějších severských filmů. „Severské filmy jsou někdy těm našim dost blízké, proto je má české publikum rádo," říká Milan Šimánek z kina Art, které filmovou přehlídku hostí.

V čem je tvorba severských filmařů specifická?

Pod pojmem „severská kinematografie" je schováno pět národních kinematografií, každá se svou vlastní tradicí, takže generalizace je ošemetná. Ale co je zajímavé, že Češi je mají obecně rádi. 
A severské filmy jsou někdy těm našim dost blízké, točí se zde mnoho hořkých komedií, které jsou vnímány jako naše stříbro. A také dost splňují naši představu o „artovém filmu".

Čím je specifický jejich humor?

V českých filmech najel humor hodně do dvou zavedených kolejí, lidová taškařice postavená na anekdotách a situačním humoru a hořké sebelitující se komedie. Tohle mají seveřané také, mají toho dost a i tyto filmy hrajeme v Artu. Ale mají i to, co u nás už nějakou dobu chybí, snad s výjimkou Zelenky.

A to?

Schopnost humoru postaveného na společenských, historických či existenciálních otázkách. Beze strachu 
z patosu a se schopností ironie. To bylo součástí i české nové vlny, za všechny jmenujme Juráčka, Chytilovou či Formana. Humor Roye Anderssona či bratří Kaurismäkiů vychází z pekelného kotle Bible, ruských klasiků a Camuse, aby to vypadalo dost nabubřele. Zní to asi temně, ale je to vážně ve výsledku větší sranda.

Stěžejním titulem je letos film 
O kuřatech a lidech. Jaký je?

Je to film od dánského režiséra Anderse Thomase Jensena, který natočil Adamova jablka. To je film, který se svého času mezi artovými fanoušky stal téměř kultem. Vedle toho psal scénáře k filmům Susanne Bier a dalším známým filmům, například V Číně jedí psy. A na plakátu je Mads Mikkelsen s rozštěpem rtu. No, Jensen je král na poli dánských černých komedií, ale až si dá na plakát Aliciu Vikander s rozštěpem, začne to být opravdu zajímavé.

Na jaké další filmy byste rád upozornil?

Mým favoritem je Dcera čarodějky. Rodinné fantasy odehrávající se ve středověku nemůže dopadnout úplně špatně. Je to film, který podle mého názoru hodně ukáže, co jsou Norové schopní vyprodukovat a jakou mají kuráž. Ale pro všechny, kdo dosud neviděli například Vyšší moc či Boj sněžného pluhu s mafií, běžte, i kdyby to měl být váš jediný film v lednu.