Do jubilejní sezony 2015/2016 vstoupí Filharmonie Brno s pěti šéfdirigenty. Stávající šéfdirigent Aleksandar Marković, který do filharmonie nastoupil v září 2009, už totiž ve funkci končí. „Nového šéfdirigenta hledáme, a protože nechceme nic uspěchat, nabídneme v 60. sezoně šéfdirigentů hned pět," uvedla mluvčí Filharmonie Brno Lenka Němcová.

Všichni dosavadní žijící šéfdirigenti se tak představí v samostatném koncertním cyklu a na zahajovacím koncertu sezony. „Posluchači se mohou těšit například na Debussyho Moře pod taktovkou Alda Ceccata, na Petra Altrichtera se suitami z baletu Romeo a Julie či na zahajovací koncert sezony s Leošem Svárovským a programem, s nímž vyprodáváme sály v Japonsku. To vše v podání Filharmonie Brno," uvedla ředitelka orchestru Marie Kučerová.

Sólistkou sezony 2015/2016 se stane německá houslistka ruského původu Alina Pogostkina. „Vystupuje na světově uznávaných pódiích a festivalech, spolupracuje se světovými orchestry a dirigenty. Ve filharmonické sezoně se představí na třech koncertech a ve třech polohách: romantické, neoromantické a současné," doplnila Kučerová.

Upozornila i na nové názvy cyklů: Filharmonie v divadle a Filharmonie doma. „Dávají tušit, že se již nesvazujeme pojmy jako symfonická, koncertní či klasická řada, ale nabízíme co nejpestřejší škálu koncertů a zážitků, z kterých si každý může namíchat svou jubilejní sezonu na míru," vysvětlila ředitelka Kučerová.

V říjnu letošního roku čeká filharmonii mezinárodní hudební festival Moravský podzim. „První Filharmonií Brno pořádaný Moravský podzim nesl přízvisko fantastický, tento bude multimediální. A opět se světovými hvězdami. V nabídce bude koncert České filharmonie vedené Jiřím Bělohlávkem nebo koncert Filharmonie Brno s fenomenálním bubeníkem Colinem Curriem, který je pokládán za jednoho z nejlepších a nejodvážnějších hráčů na bicí nástroje na světě," uvedl dramaturg Filharmonie Brno a festivalu Moravský podzim Vítězslav Mikeš.

Hlavní linií festivalu bude multimedialita: hledání souvislostí mezi hudbou a filmem, obrazem či textem, zpívaným i recitovaným. Proto bude filharmonie spolupracovat s Univerzitním kinem Scala či Sonocentrem. Osobností festivalu se stane estonský skladatel Erkki-Sven Tüür, který vytvoří i skladbu na objednávku festivalu.

oslavy 60. výročí se ponesou v duchu retrospektivy i nových názvů hlavních cyklů, nová dramaturgie se promítne i do Moravského podzimu
rezidenční sólistkou bude světoznámá houslistka Alina Pogostkina
ke spolupráci filharmonie přizve pět šéfdirigentů, všichni se představí v samostatném koncertním cyklu a na zahajovacím koncertu sezony
vzniknou nové cykly Filharmonie v divadle a Filharmonie doma
48. ročník festivalu Moravský podzim, a to od 3. do 16. října 2015