AKTUÁLNÍ PROGRAM FESTIVALU ČTĚTE POD ČLÁNKEM

Více dní, rozšíření promítacích míst, nová témata i větší počet snímků slibuje jedenáctý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech. Český festival Jeden svět se od svého založení rozšířil na největší svého druhu v Evropě a od úterý zaplnil brněnské kinosály, kulturní centra i kavárny. Festival Jeden svět vstoupil do druhého desetiletí své existence.

„Po výrazném loňském ohlasu diváků jsme se rozhodli rozšířit v Brně projekce o další dvě místa. K Artu, sálu Břetislava Bakaly a Starému Pivovaru letos přibude kavárna Trojka a klub Fléda. Novinkou je také prodloužení projektových dní na osm. Součástí doprovodných festivalových akcí je několik výstav fotografií, diskuzí, hudebních a divadelní projektů,“ uvedla k letošnímu ročníku koordinátorka festivalu Kateřina Petrášová.

České snímky vedou

Brněnskou část festivalu, která následovala po úvodní pražské, v úterý otevřela v sále Břetislava Bakaly režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová se snímkem Sedm světel. Ten ukazuje příběhy žen, které přežily holocaust. Společně s ní vystoupí také přední český fotograf Jindřich Štreit, který otevře výstavu fotografií od šedesátých let až do současnosti.

Ústředním tématem letošního ročníku se stalo dvacetileté výročí vítězství demokracie ve střední Evropě. Nabízí tak dnešním mladým lidem možnost srovnání a pohledu na vývoj demokracie v Česku. Zároveň se ale také připojilo několik dalších okruhů, které dříve na festivalu nebyly obsaženy. „Mezi další nosná témata letos nově patří voda, nafta, plyn, energetika, oteplování, ekonomika a finanční krize,“ řekla k obsahu filmů Petrášová.

Kromě projekcí a následných diskuzí s režiséry a odborníky na problematiku lidských práv připravili pořadatelé již tradičně další doprovodné akce. Od začátku března putuje po Brně Galerie Tramvaj, následovat budou výstavy nebo divadelní představení. „Projekce ve Starém Pivovaru pozítří zahájí etno kapela Kumbalu s ní vystoupí i orientální tanečnice,“ přiblížila program jednoho z promítacích míst Blanka Letošníková z Vysokého učení technického Brno, které se na organizaci festivalu již druhým rokem významně podílí.

Jeden svět pořádá organizace Člověk v tísni pod záštitou Václava Havla, Alexandra Vondry, Karla Schwarzenberga a krajských hejtmanů. „Hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek převzal společně s primátorem Romanem Onderkou záštitu nad brněnskou částí tohoto festivalu orientovaného především na mladou generaci,“ uvedla náměstkyně hejtmana Anna Procházková.

Na brněnské části se podílí také Středisko volného času Lužánky. To se soustředí především na projekce pro školy. „Snažíme se dostat dokumentární film do základních a středních škol, proto jim také nabízíme program Jednoho světa,“ objasnil projekt Tomáš Doležel z lužáneckého centra.

Festival každoročně zhlédnou desetitisíce návštěvníků. Brněnští pořadatelé doufají, že letos přesáhne účast deset tisíc. Po Praze a Brně poputuje Jeden svět do dalších třiceti měst České republiky.

PROGRAMJEDEN SVĚT 2009

Kdy
: 17. až 24. března 2009
Kde
: kino Art (Cihlářksá ulice), sál Břetislava Bakaly (Žerotínovo nám.), klub Fléda (Štefánikova ulice), kavárna Trojka (Dominikánská ulice), Kulturní centrum Starý pivovar (Božetěchova ulice)

Aktuální program festivalu Jeden svět 2009 na 24. března:

Prázdniny Liu Fej: Čínský snímek v režii Huagging Jina vypráví příběh dívky, která žije poté, co ji opustila matka, pouze s otcem. Ten do ní vkládá obrovské naděje a vidí v ní pilíř a budoucnost národa. Proto i přes touhu trávit prázdniny s přáteli je dívka tráví právě s otcem. (kino Art, 17.00)

Japonský příběh lásky a nenávisti: Britský režisér Sean McAllister zavede diváky do Japonska. Představí příběh dříve velmi úspěšného muže, který se po finančním pádu v roce 1992 ocitl na ulici a nyní žije s přítelkyní, která jej živí. Ukazuje tak pověstnou japonskou pracovitost v jiném světle. (kino Art, 17.00)

Jan Sýkora: diskuze s ředitelem Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze nejen o filmu Japonský příběh lásky a nenávisti začíná dnes v pět hodin v kině Art.

Zúčtování: Pamela Yatesová se ve svém filmu zabývá Mezinárodním trestním soudem, který odsuzuje zločince proti lidskosti bez ohledu na jejich postavení. Na příkladu prokurátora Luise Morena Ocampa ukazuje jako tito lidé neúnavně stíhají zločince po celém světě a poukazuje také na chybějící exekutivní policejní síly soudu a jeho pracovníků. (kino Art, 19.00)

Barmský VJ: Norsko-švédsko-dánsko-britský snímek ukazuje odvahu mladých lidí, kteří se nebáli povstat proti vládnoucímu režimu. Film ukazuje autentické záběry z barmského povstání v roce 2007 a jeho následného brutálního potlačení. (sál B. Bakaly, 17.30)

The Sari Soldiers: Julie Bridghamová vypráví o osudu šestice nepálských žen, které se při tamní vleklé občanské válce nebály vzít osud do vlastních rukou, vzepřít se autoritě i tradiční roli, která je ženě v Nepálu přidělena. (sál B. Bakaly, 18.00)

Z lásky k vodě: Režisérka Irena Salinová přináší snímek natáčený na všech kontinentech naší země. Zabývá se znečištěním vodních zdrojů a života nebezpečnost kontaminované vody. Reaguje také na touhu po vlastnění vody a vodního byznysu. (sál B. Bakaly, 19.30)

Jan Dusík: debata s náměstkem ministerstva životního prostředí začíná dnes v sále Břetislava Bakaly v sedm hodin večer.

Letters to the President: Kanadský dokument popisuje současného íránského prezidenta a jeho populismus až do absurdních detailů. Vypráví o miliónech obyvatel, kteří denně píší prezidentovi dopisy, aby vyřešil situaci v Íránů. Ty ale končí v rukou úředníků, kteří na ně odpovídají prázdnými frázemi a poskytují tak lidem zdánlivou útěchu. (sál B. Bakaly, 20.00)

Reportér: Eric Daniel Metzgar vypráví příběh amerického novináře Nicholase Kristofa, který se jako reportér deníku The New York Times a aktivista vydává do Konga. Zde se podílí na záchraně ženy. Snímek dokumentuje porušování lidských práv ve světě. (kavárna Trojka, 17.00)

Zahnat ďábla do pekla: Americký režisér Gini Reticker vypráví příběh žen z Libérie, které se nebály bojovat a zasloužili se o ukončení krvavé občanské války. Svými nenásilnými, ale důraznými protesty tak dokázaly změnit osud země. (kavárna Trojka, 20.00)

Jindřich Štreit: výstava předního českého fotografa sále Břetislava Bakaly mapuje svět od roku 1965 až po rok 2005.

Zpráva o Lodži: výstava fotografa Karla Cudlíka ve Starém pivovaru ukazuje dnešní podobu bývalého židovského ghetta Baluty v polské Lodži.

Behind safari: výstava fotografií Lukáše Houdka v Kavárně Trojka mapuje jeho tříměsíční působení v nairobské organizaci MYSA. Vypráví o současných problémech Keni a jejích obyvatel.

Galerijní tramvaj: od začátku března se galerijní tramvaj Dopravního podniku města Brna pohybuje po trasách linek 2, 3, 5, 6 a 9. Do konce března tak její návštěvníci mají možnost shlédnout fotografie zachycující diktátory ve Venezuele nebo Íránu, situaci v Rusku, romskou problematiku a život v dalších zemích, kde jsou potlačována lidská práva.