Společných sourozeneckých 135 let, 50 let hudebního působení, 40 let Javorů a pět let Javorů beat. Všechna tato výročí připomene nedělní dvojkoncert Hany a Petra Ulrychových v Brně. Hostí jej poněkud netradičně Mahenovo divadlo, které odpoledne 
a večer rozezní tóny houslí, cimbálu i rockových názvuků.

Program obou koncertů nabídne celistvý vhled do hudební historie Ulrychových. „Od beatových začátků se dostaneme až k těm nejnovějším písničkám. Snad v nich diváci uslyší naši padesátiletou cestu k Javorům, co rostou z vědomí kořenů a odmítají dobové zařazování. A snad zaslechnou i bigbeat v houslích a cimbálu Javorů, v Javory beatu zase energii bez přebytečných decibelů," říkají Hana a Petr Ulrychovi s tím, že závěr koncertu bude patřit společnému zakončení.

Vystoupení v Mahenově divadle je součástí projektu Půlstoletí: spolu s koncerty pod něj spadá také vydání nové desky a knihy. „Jejich bilanční 3CD vyšlo minulý týden u Supraphonu pod názvem Hana & Petr Ulrychovi – Půlstoletí, knihu Petr Ulrych teprve připravuje k vydání. Bude mapovat písně z let 1964 až 2014 a vyjde v brněnském nakladatelství Host," upřesňuje spoluorganizátor koncertu Vladimír Koudelka.

A současně přibližuje provázanost jednotlivých výročí, k nimž se letošní projekt Půlstoletí váže. „Petr Ulrych oslavil 21. února sedmdesátku, Hana se narodila 31. března 1949 a spolu už hrají a zpívají neuvěřitelných padesát let. Připočteme-li k tomu čtyřicet let od zrodu jejich skupiny Javory a pětileté výročí mladšího bratříčka Javory beatu, je to důvod k oslavám tolika výročí jedinečné hudební legendy," dodává Koudelka.

Oba zítřejší koncerty jsou již téměř vyprodané, poslední volná místa jsou už jen v zadních řadách. „Tyto vstupenky jsou za devadesát devět korun a doporučujeme zajistit si je včas před začátkem koncertu," uvedla mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová. Doplnila, že první koncert začíná ve tři hodiny odpoledne a další v sedm hodin večer. Program každého vystoupení potrvá dvě hodiny.

Koncert zaznamená a odvysílá Česká televize, která iniciovala i vznik nového dokumentu. Natočil jej Jiří Vondrák, který do něj sestříhal věci, o nichž Ulrychovi mnohdy ani nevěděli, že je kdysi natočili. „Točili jsme jej ve stylizované šatně, která má připomínat šatnu našeho tatínka v Janáčkově opeře v Brně, nyní Mahenově divadle. V něm jednak vyprávíme, živě zpíváme, do toho se prolnou záběry z branského koncertu," uvedla v rozhovoru pro Deník Hana Ulrychová.

tabulka

Hana a Petr Ulrychovi & Javory a Javory Beat. 16. března 2014, v 15.00 + 19.00 hodin. Místo: Mahenovo divadlo na Malinovského náměstí v Brně