Nekončící oranžové čáry Pavla Zitka přesahují obrazy i zdi výstavního prostoru, černobílé obrazy Pavla Hayeka zase často odkazují k přírodním motivům. Společnou výstavu umělců Hayeka a Zitka zahájil Dům umění města Brna. Expozice přibližuje dva odlišné, ale vzájemně se doplňující tvůrčí přístupy.

Třiapadesátiletý Otto Zitko žije ve Vídni, stejně starý Pavel Hayek se narodil a žije v Brně. „Jejich spojení není ani tak výrazem předrepublikového demografického vztahu Brna k Vídni. Hayek pozval Zitka z důvodu tvůrčí spřízněnosti,“ říká kurátorka výstavy Edith Jeřábková.

K vyslovení svých představ Hayek využívá rostlinných námětů. „Z obrazu na obraz se snaží skrze zaměření se vždy na jeden druh zeleniny, ovoce, koření, stromu nebo rostliny pozorovatele přesvědčit, že přes veškerá omezení se svět skládá z fragmentů a jedinečnosti tvarů,“ dodává Jeřábková.

A zatímco Hayekovy a Zitkovy práce zaplnily první patro Domu umění, přízemí patří další společné prezentaci tentokrát v podání Richarda Healyho, Jiřího Mahy a Richarda Nikla. Tato trojice převrací posloupnost produktu a vychází z umělého rámce. Na rozdíl od Hayeka a Zitka, kteří našli svůj základ v rámci přírodním a přirozeném.

Obě výstavy v Domě umění trvají do 1. dubna 2012.