Po vzoru Franty Kocourka hantec propagujete. Silák byl známý svými vylomeninami, následujete ho také v běžném životě?

Na silácké kousky fyzicky nemám, ale na slovní vylomeniny se specializuji. Neustále své okolí atakuji hantecem, ve snaze přiblížit jej humornou cestou. V obchodě třeba u pokladny hlásím, že mám tři pytlovaný škopky, bancle, brzdu a fógla ze solárka (pro neznalé tři lahvová piva, banány, chléb a grilované kuře). Jednou na mě prodavačka vztekle vyjela, že neví, co jsou to krumple, protože pochází z Prahy. Starší pán za mnou jí přeložil, že chci jen „vobyčejný erteple“. Nerozuměla, tak jsem dodal na vysvětlenou, že myslím prostě „jablóška“. Lapla hysterák a byla zralá na šaškec.

V knize jste oslovil padesát slavných osobností. Proč by podle vás měly jejich názory rozšířit hantec mezi lidi?

I když se jím v Brně už nemluví, neškodí si jej uchovat jako naši jazykovou specialitu, kterou jinde v republice nemají. Slůvko vložené do běžné věty vykouzlí úsměv na tváři i těm, kdo nemají zrovna dobrou náladu. Bolek Polívka tvrdí, že hantecem se na sebe lidé usmívají.

U které z osobností vás přístup k hantecu překvapil? A proč?

U některých brněnských celebrit mě překvapil nezájem o hantec nebo jeho neznalost. Naopak mě velice potěšil zájem pražských umělců. Někdy přerostl až ve fandění. Třeba u Karla Voříška, Františka Ringo Čecha, Petra Novotného nebo jeho syna Pavla.

Noc vědců v Brně. Ilustrační foto.
Páteční večer ve skleníku nebo v letadle. Brno probudí Noc vědců

Druhá část knihy je kuchařka. Jak vás napadlo spojit hantec s recepty?

Někdo je nekuřák nebo abstinent, já jsem absolutní nekuchař. Občas se však se mnou kamarádi podělí o nějaký recept. Když mne zaujme, tak se jídlo pokouším uvařit. Dost často to dopadne tragicky. Proto mě napadlo vytvořit hantecovou kuchařku z jídel, která se mi podařilo připravit. Když se to povedlo mně, tak to dokáže uvařit už každý. Při zkoušení receptů jsem přibral dvanáct kilo. Některá jídla obsahují na první pohled neslučitelné ingredience. Pak jsou to recepty, které mám prostě rád. Většinu jsem dostal od kamarádů z uměleckých kruhů.

Pokřtít knihu v Las Vegas byl váš nápad? Má místo nějakou spojitost s hantecem?

Na to přišel před lety můj kamarád Jef Kratochvil. Přesvědčil i Petra Novotného, že nejskvělejší věci se dějí právě ve městě hazardu. Hantec je originální a skvělý, logicky se musí podobné knihy křtít tam. Od té doby se snažím v Las Vegas křtít každou svou novou publikaci.

Kniha vyšla včera. Kdy vás mohou čtenáři potkat a nechat si knihu podepsat?

Rád bych zájemce pozval na neděli 29. října v 17 hodin na Šelepku, kde bude křest a autogramiáda. Zúčastní se hodně lidí, jejichž povídání na téma hantec v knize je.

JOLANA HALALOVÁ

V brněnské pasáži Jalta začal festival Brno Design Days.
Pasáž Jalta ožije designem. Lidé si koupí originální výrobky mladých tvůrců