Brněnský koncert se uskuteční u příležitosti turné Vivaldi Tour 08. Proč jste si vybral zrovna Vivaldiho? Souvisí to s vydáním vašeho nového alba Čtvero ročních dob?
Na turné většinou jedu po vydání desky, tentokrát tedy se „Čtveráky“. Za jejich prodej jsem už obdržel Zlatou desku. Je to ale tak obdivuhodná skladba, že bych s ní jel turné, aniž bych ji natočil.

Kteří skladatelé patří kromě Vivaldiho mezi vaše oblíbené?
Je jich mnoho, většinou mám nejraději ty, které zrovna hraju. To znamená Vivaldiho nebo třeba Korngolda, brněnského rodáka, který patřil mezi nejslavnější a nejvýznamnější hollywoodské skladatele všech dob. Ten také napsal houslový koncert, který budu za tři týdny natáčet na své další album.

Zahrajete celkem v dvaadvaceti městech, vybíráte si je sám?
Ano, vždy toho chci projet co nejvíc a také se zastavit někde, kde jsem dlouho nebo třeba ještě nikdy nehrál.

Kde vystupujete nejraději?
Nemohu říct, že bych někde hrál raději než jinde. Mohu ale určitě říct, že lidé na Moravě jsou o něco otevřenější a vstřícnější než v Česku.

Jaký máte vztah k Brnu?
Mám to v Brně moc rád, vždyť zde skoro každý rok vystupuji. Mám krásný vztah s Brněnskou filharmonií, se kterou pravidelně spolupracuji. A také mám v Brně mnoho přátel, které vždy rád vidím.

Koncert odehrajete spolu se smyčcovým orchestrem Collegium českých filharmoniků. Mohl byste více přiblížit vaši dosavadní spolupráci?
Collegium se skládá ze členů České filharmonie. Před turné jsme spolu odehráli několik koncertů, a protože nás společné hraní bavilo, rozhodl jsem se je na turné přizvat. A musím říct, že nezklamali – hrají výborně.

Pro toto turné jste si vybral netradiční prostředí kostelů, proč?
Snažím se nejenom stále obměňovat repertoár, ale i místa, kde vystupuji. A k barokní hudbě kostely přirozeně patří. Tentokrát ale většinu koncertů odehraji v kostelech husitských. Přiznávám, že to byl ode mne trochu risk, ale bál jsem se zbytečně, tyto kostely mají skvělou akustiku a na každém byla skvělá atmosféra.

Jaký program návštěvníky vašeho dnešního koncertu čeká?
Zahrajeme Vivaldiho Čtvero ročních dob a také Koncert C dur ve stylu Vivaldiho jednoho z nejlepších houslistů začátku minulého století Frit〜ze Kreislera. Je to nádherná skladba a jsem si téměř jist, že tuto skladbu na našich pódiích posluchači ještě neslyšeli.

Letošní rok je pro Vivaldiho výjimečným, je to 330. výročí od jeho narození. Jeho hudbě byl zasvěcen
i letošní letní festival ve Znojmě, kterému děláte patrona. Jak na letošní ročník vzpomínáte?
Festival ve Znojmě je velmi specifický a já jsem nesmírně rád, že mohu být jeho patronem. Znojmo je překrásné město a organizátoři za jeho tři ročníky dokázali, že hudba k tomuto městu patří. A navíc, že k hudbě patří dobré víno. Ten letošní navštívilo přes patnáct tisíc posluchačů.

Budete jeho patronem i v příštích ročnících?
Určitě. Mám s pořadateli domluveno patronství až do konce mého života (smích).

Turné Vivaldi Tour 08 končí koncem října, co máte v plánu pak?
Těsně před koncem turné vydám další desku. Tentokrát překročím žánr klasické hudby a dám se na hudbu cikánskou. S bratislavskou cimbálovou kapelou Romano Stilo jsem natočil skladby rumunské, ruské, maďarské, ale i skladby klasické hudby s cikánskou tematikou, např. Brahmsův Uherský tanec či Cikánské melodie P. de Sarasateho. Jedná se o záznam živého koncertu a já doufám, že na té desce posluchači pocítí onu neopakovatelnou živelnou atmosféru, která byla na koncertě.

Kolikatery housle máte, a které z nich jsou pro vás ty „nej“?
Celkem mám doma troje. V současné době hraji na ty nejnovější, tedy modré, od našeho nejlepšího houslaře Jana Špidlena.

Jste známou osobností, znamená pro vás tato mediální pozornost někdy sebezapření sama sebe?
Vždy jsem se snažil o to, aby se o mně vědělo především v tom smyslu, že jsem houslista a hraji klasickou hudbu. I díky tomu se mi myslím podařilo dostat toto spojení do povědomí lidí a za to jsem nesmírně vděčný. Je samozřejmé, že ne všechny věci, které byly o mně napsány, byly příjemné, ale s tím už člověk musí počítat.