Třetího února navíc uplyne jedenáct let, kdy Hrabal zemřel. Na to, jak Hrabala viděli známí fotografové i anonymové, jejichž identitu se dosud nepodařilo zjistit, odpoví od středy všem návštěvníkům Historického sálu Staré radnice nová výstava fotografií Ostře sledovaný Hrabal.

„Výstava je rozdělena do několika tematických celků, které zachycují Hrabalův život: dětství, intimní okamžiky, vrchol jeho tvůrčího období, setkání Hrabala s významnými osobnostmi, stáří a zvláštní skupina fotografií z filmových a divadelních adaptací Hrabalových děl. Fotografie pořídili například fotografové Taras Kuščynskyj, Václav Chochola nebo Michal Tůma, ale i fotografové neznámí,“ uvedla kurátorka výstavy Hana Hamplová.

Výstavu doplňují trojrozměrné exponáty, jako věž z balíků ze sběrných surovin, stůl s psacím strojem a deskou, tvořenou fotografickou dokumentací odkládaných předmětů při procesu psaní, ale také citace z Hrabalových děl nebo instalace vytvořená z různých knižních vydání.

„Na výstavě návštěvníci také uvidí ve smyčce promítaný dokument Den s Bohumilem Hrabalem. Jeho autorem je spisovatelův dvorní fotograf Tomáš Mazal, který v roce 1994 natočil autentický záznam jednoho všedního Hrabalova dne, který vnímá jako zvukovou stopu jeho hlučné samoty,“ uvedla mluvčí Brněnského kulturního centra Eva Pánková.

K ucelenému pohledu na spisovatele přispěje i festival filmových adaptací Hrabalových děl v kině Scala (Perličky na dně, Fádní odpoledne, Sběrné surovosti, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Andělské oči, Něžný barbar, Obsluhoval jsem anglického krále).

„Filmový festival, který začne pětadvacátého února, uvede i povídkový film Jiřího Menzla, Jana Němce, Evalda Schorma, Věry Chytilové a Jaromila Jireše včetně dvou miniatur Ivana Passera a Juraje Herze,“ dodala Pánková.

Výstavu Ostře sledovaný Hrabal připravilo Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci a v Brně ji středeční vernisáží, která začíná v pět hodin odpoledne, uvede Brněnské kulturní centrum. Potrvá do konce února a otevřená je od pondělí do pátku od desíti do šesti hodin večer.