Po tragické smrti Petra Kellnera není jasné, zda a jestli herci hru znovu uvedou. „Jako divadlo ještě nemáme oficiální postoj, událost je čerstvá a divadlo kvůli pandemii nehraje,“ řekl řežisér Jiří Honzírek.

Protože se umělci kvůli protikoronavirovým opatřením nesetkali, nemohou ani předvídat, zda hru v návaznosti na tragickou nehodu, při níž Kellner o víkendu zemřel, pozmění.

Zakoupené knížky financované z projektu Pomáháme školám k úspěchu z nadace Petra Kellnera pro využití k zlepšení kritické gramotnosti žáků na Základní škole Dolní Dubňany.
Stopa Petra Kellnera na jihu Moravy: pomáhal žákům rozvíjet kritické myšlení

„Pokud by se hra textově nezměnila a zůstala, jaká je, nebude o této události. Zatím jsme o tom s kolegy nemluvili. Nevím, zda by byly tendence k tomu hru měnit, ale představení je postavené tak, že pracuje s živým Petrem Kellnerem. Je k němu velice tvrdé a kritické a mluví o jeho osobních vlastnostech,“ doplnil Honzírek.

Bohatli díky privatizaci

Jak dodal, herci nacvičují další inscenace, které by po otevření divadla chtěli uvést. „Uvádění repríz hry o Petru Kellnerovi není a ani nebyla priorita. Nebylo jasné, zda bychom hru uváděli, i kdyby nedošlo k nehodě. Zemřel tragicky, takže myslím, že se nehodí, abychom ji hráli v podobě, v jaké vznikla. Petr Kellner už není, nemůže nic změnit ani ovlivnit. Hrát hru bez úprav dál by nebylo etické,“ poznamenal režisér.

Nové sdílené skútry v centru Brna.
Další novinka po kolech a koloběžkách: Brno dobývají sdílené skútry

Inscenace přibližovala období 90. let, ve kterých podnikatelé bohatli díky privatizaci státního majetku. Jedním z nich byl i někdejší majitel PPF Group Petr Kellner, který se vyhýbal médiím a veřejnost o něm měla minimum informací.

V roce 2020 bylo jeho jmění podle odhadu přes 290 miliard korun. „Hra ukazuje vývoj a vznik impéria Petra Kellnera a události od raných 90. let, ve kterých díky kuponové privatizaci přišel velice podivným a vlastně neférovým způsobem k prvním penězům. Pak je úročil pomocí lichvy a tím, že se pohyboval na hraně zákonů. Petr Kellner je příklad důsledku nezvládnutého živelného kapitalismu, který v 90. letech nastal,“ přiblížil Honzírek.