Tříletou práci slovenské zpěvačky Jany Kirschner mohou ve čtvrtek večer v prostředí hradu Špilberk ocenit brněnští posluchači. V rámci Brněnského kulturního léta představí Kirschner se svou skupinou své první mezinárodní album. Koncert začíná v osm hodin večer.

„Zahraje hlavně písně ze svého nového alba Shine, které natáčela letos v Anglii,“ řekla tisková mluvčí Brněnského kulturního centra Eva Pánková. Nahrávka Shine vznikala dlouhé tři roky. „Chtěli jsme, aby to produkoval nějaký umělec. Nakonec jsme vybrali Rosse Culluma, který dělal předtím pro Tears for Fears,“ uvedl manažer Jany Kirschner Jozef Šebo. „Ten je však dost pomalý, takže celá práce trvala poměrně dlouho,“ poznamenal Šebo.

Rossem Cullum se proslavil již dříve jako producent Paula McCartneyho, Enyi nebo Roberta Planta. Slovenská zlatá slavice si na nové album sama napsala všechny písně. Instrumentálně ji doprovodili renomovaní britští hudebníci Robbie Macintosh, Chris Hughes či Jeremy Stacey. Nová deska, která se objevila na pultech obchodů už letos v březnu, vyjde v tomto roce postupně po celé Evropě a v roce 2008 i ve Spojených státech a v Asii.

Všechny písně na albu mají anglické texty. „Jana psala stále více anglicky. Tak jsme se rozhodli, že nejdříve vydáme jednu desku celou slovensky a další v angličtině,“ vysvětlil Šebo. Brněnský koncert slovenské písničkářky bude mít punc exkluzivity. „Půjde o úplnou premiéru. Skladby ze Shine jsme původně začali zkoušet speciálně kvůli festivalu Pohoda, až později jsme se rozhodli je vyzkoušet i na dalších dvou akcích,“ řekl Šebo.

Nové písně jsou totiž podle něj příliš komorní pro běžné koncerty. Kromě slovenského festivalu Pohoda a Brněnského kulturního léta zazní letos jen na pražském festivalu Music in the Park. Jana Kirschner už za svou kariéru nahrála tři alba. Prvním s názvem V cudzom meste vydaném v roce 1999 si získala pozornost hudebních kritiků. V dalších letech vyšla alba Pelikán a Veci čo sa dejú, a to na Slovensku a v Česku. Shine je tedy mezinárodním debutem Jany Kirschner.

Kromě slovenské písničkářky je ve čtvrtek na programu Brněnského kulturního léta také taneční skupina IYASA Inkululeko. Třináctičlenná formace ze zimbabwského města Bulawayo vystoupí s programem plným písní, scén a rytmů. Taneční a divadelní soubor složený ze studentů bulawayoské umělecké školy v těchto dnech objíždí Českou republiku s představením Afrika tančí, které je inspirované africkou lidovou kulturou.

Iyasa Inkululeko se v Brně objeví již potřetí. „V předchozích letech měl soubor v Brně velký úspěch,“ poznamenala Pánková. Africká skupina vystoupí na nádvoří Staré radnice v pět hodin večer.