Dramaturgie festivalu v sobě tradičně propojuje žánrové „hvězdy" ze zahraničí i výběr toho nejlepšího z domácí hudební scény. „Jsme jako vždy kosmopolitní. Dohromady patnáct večerů patří letos zahraničním nebo smíšeným sestavám. Postupně na festivalu představíme polské, nizozemské, americké, britské, slovenské, maďarské a slovinské hudebníky," přiblížil dramaturg klubu Stará Pekárna Tomáš Kytnar.

Termínově se Jazz Jaro přitom opět rozkročí téměř do šesti měsíců z roku. „Přistoupili jsme k tomu takto už potřetí v historii festivalu. Nešlo to jinak, neboť na toto období jsou pro fanoušky nachystaná vystoupení hned tří hvězd, které nebylo možné přeložit na jiný termín," vysvětlil organizátor festivalu Jiří Švéda.

Z únorové nabídky lákají pořadatelé například na koncert polsko-americké kapely Gruff!, která v klubu Stará Pekárna zahraje své „drsné blues" v úterý 9. února. „Dalším únorovým tahákem bude vystoupení kapely Soulmates, kterou tvoří trio jazzových muzikantů: kytaristy Libora Šmoldase, bubeníka Tomáše Hobzka a amerického varhaníka Briana Charetta nominovaného i na prestižní Cenu Grammy. Hrají jak jazz, tak i hudbu z ulice, tedy soul, groove, funk i gospel," popsal Švéda.

JAZZ JARO 2016Akce: Mezinárodní hudební festival Jazz Jaro 2016 - 24 jazzových koncertů
Místo: klub Stará Pekárna, Štefánikova ul.
Potrvá: do 14. června 2016, začátky většinou ve 20 hodin
Vstupné: od 99 do 149 Kč v předprodeji a od 140 do 190 korun na místě na jednotlivé koncerty (více informací na www.starapekarna.cz)

Hned první březnový den se jazzoví fanoušci dočkají na Pekárně zážitku v podobě koncertu fenomenálního polsko-amerického uskupení Mika-Parker-Parker. „Vyjíždějí na své další turné takto v triu, tentokrát s talentovaným polským kytaristou Szymonem Mikou. Stálicemi jsou americký kontrabasista Mike Parker a bubeník Frank Parker, který od roku 1999 pět let vystupoval a nahrával s kvartetem Kurta Ellinga. Dvakrát se ocitl i v nominaci na Cenu Grammy. Hrají vlastní úpravy jazzových standardů a originální mix inspirovaný různými styly: jazz, funk, afro, latinu, taneční a elektronické rytmy," uvedl Švéda. Doplnil, že dalším tahákem bude 15. března koncert Eddie Martin Band. V jehož čele stojí bluesman z Bristolu Eddie Martin, kterého britská hudební kritika označuje za nejlepšího bluesového kytaristu od dob Erica Claptona.

Všechny festivalové koncerty hostí klub Stará Pekárna se začátky od osmi hodin večer. Organizátoři nabízejí fanouškům jazzové a bluesové hudby zvýhodněné ceny vstupenek. „Zájemci si mohou koupit permanentku na dvanáct vybraných koncertů Jazz Jaro za pět set osmdesát korun. Před začátkem úterního koncertu Duende přitom nabídneme tuto permanentku k zakoupení u vchodu do Staré Pekárny za zvýhodněnou cenu čtyři sta padesáti korun," uvedl provozní klubu Radoslav Drahoš. Doplnil, že bližší informace a podrobný program festivalu lze najít na webu www.starapekarna.cz.